Επίδραση των τροφοφαρμάκων και των λειτουργικών τροφίμων στην ρύθμιση της δυσλιπιδαιμίας

This item is provided by the institution :
Democritus University of Thrace   

Repository :
Repository of DUTH   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Επίδραση των τροφοφαρμάκων και των λειτουργικών τροφίμων στην ρύθμιση της δυσλιπιδαιμίας

Σιαμκούρη, Αντιγόνη

Tsigalou, Christina
Papazoglou, Dimitrios
Kourkoutas, Ioannis
Τσίγαλου, Χριστίνα
Παπάζογλου, Δημήτριος
Κουρκουτάς, Ιωάννης

masterThesis

2022-05-15
2022-06-24T10:08:01Z


Βιβλιογραφία : σ. 44-49
49 σ.
To maintain life in addition to water, oxygen, essential nutrients are carbohydrates, fats, proteins and vitamins. Lipids are lipophilic substances that provide energy to the body and are structural components of the cell. The main lipids in the human body are cholesterol and triglycerides. Cholesterol is a sterol composed of animal cells and is also a component of the diet, as it is present in foods of animal origin. Its main function is to maintain the integrity and fluidity of cell membranes and to serve as a precursor to the synthesis of substances that are vital to the body, including steroid hormones, bile acids and vitamin D. However, when the amount in the blood, leads to pathological conditions known as dyslipidemias. Numerous data demonstrate a causal relationship between low-density lipoprotein serum (LDL-C) and cardiovascular disease (CVD) concentrations. Today, atherosclerotic cardiovascular disease (ASCVD) remains one of the leading causes of death on the planet. Any reduction in serum LDL-C concentrations is associated with a reduced risk of cardiovascular disease and this benefit may result from a reduction in LDL-C after medication and dietary intervention. Functional foods are those foods that provide health benefits beyond their basic nutritional value. Nutrition refers to nutrients, dietary supplements, foods, and even processed products that have been identified to promote health and reduce the risk of disease. Bibliographically, more than 40 such substances appear to be involved in lipid metabolism: results of clinical trials confirm, for some of them, a positive effect on the regulation of the lipid profile and the overall cardiovascular risk. In this review, we discuss various functional foods and foods with LDL-C-lowering abilities, their mode of action and any interactions between them or when combined with drugs.
Για την διατήρηση της ζωής εκτός από το νερό, το οξυγόνο, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες τα λίπη οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες. Τα λιπίδια είναι λιποφιλες ουσίες που παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια και αποτελούν δομικά συστατικά του κύτταρου. Τα κυριότερα λιπίδια στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Η χοληστερόλη είναι μια στερόλη που συντίθεται από ζωικά κύτταρα και είναι επίσης συστατικό της διατροφής, καθώς υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η κύρια λειτουργία του είναι να διατηρεί την ακεραιότητα και τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών και να χρησιμεύει ως πρόδρομος για τη σύνθεση ουσιών που είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών ορμονών, των χολικών οξέων και της βιταμίνης D. Παρόλα αυτά όταν αυξάνεται η ποσότητα της στο αίμα, οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις που είναι γνώστες ως δυσλιπιδαιμίες. Πλήθος δεδομένων καταδεικνύει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης ορού (LDL-C) και της καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Σήμερα η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος (ASCVD) παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον πλανήτη. Οποιαδήποτε μείωση στις συγκεντρώσεις της LDL-C στον ορό σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αυτό το όφελος μπορεί να προέρχεται από την μείωση της LDL-C μετά από φαρμακευτική αγωγή και διαιτητική παρέμβαση. Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι τα τρόφιμα εκείνα που παρέχουν οφέλη στην υγεία πέρα από την βασική θρεπτική τους αξία. Τα τροφοφάρμακα, αναφέρονται σε θρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα διατροφής, τρόφιμα, ακόμη και σε επεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί για την προαγωγή της υγείας και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθένειας. Βιβλιογραφικά, περισσότερες από 40 τέτοιες ουσίες, φαίνεται ότι εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων: αποτελέσματα κλινικών δοκιμών επιβεβαιώνουν, για ορισμένες από αυτές, θετική επίδραση στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ και στο συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σε αυτήν την ανασκόπηση, συζητάμε διάφορα λειτουργικά τρόφιμα και τροφοφάρμακα με ικανότητες μείωσης της LDL-C, εξετάζουμε τον τρόπο δράσης τους και τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους η όταν συνδυάζονται με φαρμακευτικές ουσίες.


Χοληστερόλη
Lipids
Λιπίδια
Τροφοφάρμακα
Cholesterol
Nutraceuticals

Greek

duth
Τμήμα Ιατρικής.Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος.


http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
free




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)