Pathogenic bacteria and viruses found in milk and what is their behavior to antibiotics

This item is provided by the institution :
Democritus University of Thrace   

Repository :
Repository of DUTH   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Παθογόνα βακτήρια και ιοί που συναντάμε στο γάλα και ποια η συμπεριφορά τους στα αντιβιοτικά
Pathogenic bacteria and viruses found in milk and what is their behavior to antibiotics

Γιαϊλάογλου, Παρασκευή
Giailaoglou, Paraskevi

Ypsilantis, Petros
Υψηλάντης, Πέτρος
Tsigalou, Christina
Kourkoutas, Yiannis
Τσίγαλου, Χριστίνα
Κουρκουτάς, Ιωάννης

masterThesis

2023-05-05T09:00:42Z
2023-03-08


Βιβλιογραφία: σ. 56-60
Η παρούσα εργασία μελετά τα παθογόνα βακτήρια και τους ιούς που συναντάμε στο γάλα. Επιπλέον, στόχος της μελέτης είναι να αναλύσει βάσει της βιβλιογραφίας τη συμπεριφορά των παθογόνων βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Παρά τις τεχνολογικές βελτιώσεις, τα γαλακτοκομικά προϊόντα εξακολουθούν να αποτελούν αιτία τροφιμογενών επιδημιών και ασθενειών, αν και σε πολύ χαμηλό ποσοστό σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Το προφίλ των παθογόνων μικροοργανισμών που εμπλέκονται σε αυτά τα κρούσματα έχει επίσης μεταβληθεί σημαντικά, κυρίως λόγω των αλλαγών που εισήχθησαν. Στο γάλα ή στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βρεθούν διάφοροι παθογόνοι παράγοντες για τον άνθρωπο, τόσο χημικοί όσο και βιολογικοί. Όπως και στα περισσότερα τρόφιμα, οι πιο συχνοί είναι οι βιολογικοί παράγοντες, κυρίως βακτήρια, αν και υπάρχει επίσης η πιθανότητα να βρεθούν ιοί ή παράσιτα. Η εφαρμογή θερμικών επεξεργασιών, όπως η παστερίωση, θεωρείται γενικά αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου των κινδύνων αυτών, όταν προέρχονται από το γάλα που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη. Οι τεχνολογικές βελτιώσεις στην επεξεργασία των γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν μειώσει τις επιπτώσεις των τροφιμογενών ασθενειών, αλλά δεν τις έχουν εξαλείψει εντελώς. Ακόμα και έτσι, η αποτελεσματικότητα των θερμικών επεξεργασιών, όπως εφαρμόζονται σήμερα, έχει επίσης αμφισβητηθεί από ορισμένες μελέτες τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη αναθεώρησης των παραμέτρων βάσει των οποίων υπολογίζεται η ένταση της εφαρμογής τους.
60 σ.
This thesis studies the pathogenic bacteria and viruses found in milk. In addition, the aim of the study is to analyse the behaviour of pathogenic bacteria to antibiotics based on the literature. Despite technological improvements, dairy products are still a cause of forborne outbreaks and diseases, albeit at a very low rate compared to other foods. The profile of the pathogens involved in these outbreaks has also changed significantly, mainly due to the changes introduced. Various human pathogens, both chemical and biological, can be found in milk or dairy products. As in most foods, biological agents, mainly bacteria, are the most common, although there is also the possibility of finding viruses or parasites. The application of heat treatments, such as pasteurization, is generally considered an effective way of controlling these risks when they come from the milk used as a raw material. Technological improvements in the processing of dairy products have reduced the impact of food-borne diseases but have not completely eliminated them. Even so, the effectiveness of heat treatments as currently applied has also been questioned by some studies in recent years, suggesting the need to review the parameters on the basis of which the intensity of their application is calculated.


Διατροφική αξία
Παθογόνα βακτήρια
Αντιβιοτικά
Nutritional value
Antibiotics
Milk—Microbiology
Pathogenic bacteria

Greek

Τμήμα Ιατρικής. Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος
duth


http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
free




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)