Η αντιμικροβιακή δράση του μελιού είναι γνωστή από το 19ο αιώνα. Πρόσφατα, η δράση αυτή του μελιού έναντι των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων αύξησε το ενδιαφέρον για εφαρμογή του μελιού στην κλινική πράξη. Η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων, το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το χαμηλό pH, η μεθυλογλυοξάλη, το αντιμικροβιακό πεπτίδιο της αμυνσίνης-1 (defensin-1) της μέλισσας προσδιορίστηκαν ως αντιβακτηριακοί παράγοντες στο μέλι. Η αντιβακτηριακή δράση του μελιού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη λόγω της συμμετοχής πολλαπλών ενώσεων και λόγω της μεγάλης διακύμανσης των συγκεντρώσεων τους στις διάφορες ποικιλίες μελιού. Στην παρούσα αυτή βιβλιογραφική ανασκόπηση με θέμα Αντιβακτηριδιακή δράση του μελιού» παρατίθενται στοιχεία για το μέλι ως τρόφιμο και στη συνέχεια γίνονται αναφορές στα ιδιαίτερα εκείνα συστατικά που προσδίδουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και την δράση τους, καθώς και μία νέα προσέγγιση για την τυποποίηση του μελιού για ιατρικές εφαρμογές.
Βιβλιογραφία σ.: 37 - 53
The antibacterial action of honey has been known since the 19th century. Recently, honey's potent activity against antibiotic-resistant bacteria has further increased interest in honey application, but incomplete knowledge of antibacterial activity is a major obstacle to its clinical application. High sugar concentration, hydrogen peroxide and low pH are known antibacterial agents in honey and more recently, methylglyoxal and the antimicrobial peptide of bee amines 1 were identified as important antibacterial compounds in honey. The antibacterial activity of honey is highly complex due to the involvement of multiple compounds and due to the large variation in the concentrations of these compounds between honeys. In this literature review on 'Antibacterial activity of honey', information on honey as a foodstuff is presented, followed by references to the specific components that give honey its antibacterial - antimicrobial properties.
We discuss the activity of individual compounds, their contribution to the complex antibacterial activity of honey, a new approach to identifying additional antibacterial compounds in honey, and the implications of new developments for the standardization of honey for medical applications.