Τα βιοϋμένια, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα τόσο στη βιομηχανία τροφίμων, που σχετίζονται με την ασφάλεια των προϊόντων, όσο και στην ιατρική καθότι έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε έμβιους οργανισμούς αλλά και σε επιφάνειες. Η αύξηση της ανθεκτικότητας των μικροβίων σε αντιβιοτικά και η παγκόσμια ανησυχία ως προς τη χρήση χημικών συντηρητικών και χημικών απολυμαντικών μέσων κάνει επιτακτική την ανάγκη για τη μελέτη νέων ουσιών με αντιμικροβιακή δράση. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της δράσης των αιθέριων ελαίων από τα φυτά Satureja thymbra,Thymus capitatus και Origanum hirtum, των κύριων συστατικών τους, (καρβακρόλη και θυμόλη) και εκχυλισμάτων αιθανόλης και οξικού αιθυλεστέρα υπολείμματος υδροατμοαπόσταξης του φυτού T. capitatus έναντι των βακτηριακών βιοϋμενίων κυττάρων L. monocytogenes, S. Enteritidis, E. coli και P. mirabilis. Τα αιθέρια έλαια από τα φυτά Satureja thymbra, Thymus capitatus και Origanum hirtum, και τα κύρια συστατικά τους (καρβακρόλη και θυμόλη) έδειξαν αντιμικροβιακή δράση έναντι των βακτηριακών βιοϋμενίων κυττάρων L. monocytogenes, S. Enteritidis, E. coli και P. mirabilis. Το εκχύλισμα οξικού αιθυλεστέρα υπολείμματος υδροατμοαπόσταξης του φυτού T. capitatus είχε αντιμικροβιακή δράση στην ανάπτυξη βιοϋμενίων όλων των στελεχών που μελετήθηκαν και το αντίστοιχο αιθανολικό εκχύλισμα μόνο έναντι βιοϋμενίων κυττάρων S. Enteritidis και E. Coli, ενώ δεν είχε καμία επίδραση στα βιοϋμένια κυττάρων L.monocytogenes και P.mirabilis.
31 σ.
Biofilms constitute a major problem in the food industry for the safety of the products, as well as in medicine due to their ability to be formed both in biotic and abiotic surfaces. The concerning increase of antibiotic resistant microbes and the negative consumer perception about artificial additives rise the necessity to isolate new antimicrobial agents. The aim of the present study was to evaluate the antimicrobial action of essential oils from Satureja thymbra, Thymus capitatus and Origanum hirtum two of their main components (thymol and carvacrol) and the ethanolic and ethyl acetate extract of the remaining solid by-product after water-steam distillation of T. capitatus against biofilm formation of L. monocytogenes, E. coli, S. Enteritidis and P. mirabilis.
The essential oils from Satureja thymbra, Thymus capitatus and Origanum hirtum and their main components (carvacrol and thymol) showed antimicrobial effect against biofilm formation of L. monocytogenes, S. Enteritidis, E. coli and P. mirabilis cells. The ethyl acetate extract of T.capitatus had antimicrobial effect in biofilm formation of all the studied pathogens and the corresponding ethanolic extract only in biofilm formation of S. Enteritidis and E. coli, whereas no effect in biofilm formation by L. monocytogenes and P. mirabilis cells was noted.
Βιβλιογραφία : σ. 27 - 31