This item is provided by the institution :
Democritus University of Thrace   

Repository :
Repository of DUTH   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ανθρώπινο μικροβίωμα σε νεογνά και βρέφη
The Human Microbiome in neonates and infants
literature review
βιβλιογραφική ανασκόπηση

Antreou, Katerina
Αντρέου, Κατερίνα

Γρηγορίου, Μαρία
Μπεζιρτζόγλου, Ευγενία
Bezirtzoglou, Evgenia
Kourkoutas, Ioannis
Grigoriou, Maria
Κουρκουτάς, Ιωάννης

masterThesis

2023-03-07
2024-02-28T12:22:29Z


Το ανθρώπινο μικροβίωμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία και τη διατήρηση της υγείας τους ξενιστή. Το μικροβίωμα τα δύο με τρία πρώτα χρόνια ζωής είναι ασταθής και επιρρεπή σε αλλαγές, με αποτέλεσμα αύτη η περίοδος να θεωρείται πολύ σημαντική για τη σωστή διαμόρφωση του. Η διαμόρφωση ενός μη «φυσιολογικού» μικροβιώματος (δυσβίωση) μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ξενιστή βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά είτε αρνητικά αυτή τη διαδικασία. Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να παρέμβει σε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες, όπως είναι η διατροφή, ενώ σε κάποιους δεν υπάρχει η δυνατότητα, όπως είναι οι γονιδιακοί παράγοντες. Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου επίδρασης αυτών των παραγόντων μπορούν να οδηγήσουν σε πρακτικές οι οποίες θα έχουν ως στόχο άμεσα στη καλύτερη ανάπτυξη του μικροβιώματος στα νεογνά και βρέφη και έμμεσα στην βελτίωση της υγείας μακροχρόνια. Προκειμένου να διευκρινιστούν οι παράγοντες αλλά και ο τρόπος επίδρασης τους η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση επικεντρώνεται στην αναζήτηση αυτών των παραγόντων. Στα πλαίσια της μελέτης προσδιορίστηκαν 15 παράγοντες, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν και χωρίστηκαν σε δύο περιόδους, τη προγεννητική και τη μεταγεννητική. Στη πρώτη περίοδο συμπεριλήφθηκαν η χορήγηση αντιβιοτικών στη μητέρα, η διατροφή της μητέρας, η κατάσταση υγείας της μητέρας, οι γονιδιακοί παράγοντες, η εθνικότητα και το κάπνισμα. Στη δεύτερη περίοδο συμπεριλήφθηκαν ο τρόπος γέννησης, η τεχνητή διατροφή/θηλασμός, η ηλικία κύησης, η χορήγηση αντιβιοτικών στα βρέφη, η εισαγωγή στερεών τροφίμων, η σύσταση της διατροφής των βρεφών, η συγκατοίκηση με κατοικίδια ή άλλα άτομα και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και τοξικές ουσίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κάθε παράγοντας παρουσίασε διαφορετικό τρόπο επίδρασης στο μικροβίωμα των βρεφών. Επίσης κάποιοι παράγοντες, όπως τα αντιβιοτικά, ο τρόπος γέννησης, η τεχνητή διατροφή/θηλασμός, έχουν μελετηθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα σε σχέση με τους υπόλοιπους παράγοντες που εξετάστηκαν. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα βακτηριακά γένη Bifidobacterium και Bacteroides επηρεάζονται περισσότερο από κάθε άλλο βακτήριο σε επίπεδο φύλου, τάξης, κλάσης, οικογένειας, γένους και είδους. Συγκεκριμένα, επηρεάζονται από εννέα από τους 15 παράγοντες, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους είναι κοινοί και για τα δύο γένη (Βifidobacterium: αντιβίωση προγεννητικά και μεταγεννητικά, ηλικία κύησης, τρόπος γέννησης, τεχνητή διατροφή, περιβαλλοντικοί ρύποι και τοξικές ουσίες, ηλικία εισαγωγής στερεών τροφίμων, διατροφή του νεογνού και κατάσταση υγείας της μητέρας, Bacteroides: αντιβίωση προγεννητικά και μεταγεννητικά, ηλικία κύησης, τρόπος γέννησης, τεχνητή διατροφή, περιβαλλοντικοί ρύποι και τοξικές ουσίες, ηλικία εισαγωγή στερεών τροφίμων, κάπνισμα, διατροφή της μητέρας προγεννητικά) και κατά κύριο λόγο προκαλούν μείωση των επιπέδων τους. Άλλα βακτήρια που επηρεάζονται από τους περισσότερους παράγοντες είναι (σε επίπεδο φύλου) τα Firmicutes (οκτώ παράγοντες) και σε επίπεδο γένους η Veillonella (επτά παράγοντες).
Βιβλιογραφία : σ. 52 - 60
The human microbiome is of paramount importance for the normal function and maintaining the host’s health. During the first two to three years of life, the human microbiome is unstable and susceptible to changes, highlighting the importance of this period. The development of a non-healthy microbiome (dysbiosis) can affect the host’s health both in the long term and short term and the process could be affected both positively and negatively by several factors. Some of these factors can be controlled, such as nutrition, but others like genetics is impossible to control. The better understanding of all factors could lead to practices that aim the improvement of the development process of the human microbiome in the short term but also the improvement of health in the long term. Therefore, this literature review focuses on the identification of those factors and the characterization of their effect on the human microbiome. According to the literature review, 15 factors were identified and grouped in two periods, the pre-natal and the post-natal period. The first period includes maternal antibiotic administration, maternal nutrition, maternal health, genetics, ethnicity and maternal smoking. The second period includes mode of delivery, infant formula/breastfeeding, gestation age, infant antibiotic administration, introduction of solid food, infant nutrition, pets or siblings and exposure to environmental pollutants and toxicants. As it was expected, each factor had a different effect on the microbiome of infants. Additionally, some factors like antibiotics, mode of delivery, infant formula/breastfeeding, have been studied to a greater depth and for this reason they provide clearer results. The results showed that Bifidobacterium and Bacteroides are affected more than any other bacteria at the level of phylum, class, order, family, genus and species. Bifidobacterium and Bacteroides are affected by nine different factors, which are mostly the same for both bacterial genera (Bifidobacterium: maternal antibiotic administration, infant antibiotic administration, gestational age, mode of delivery, infant formula/breastfeeding, environmental pollutants and toxicants, introduction of solid food, infant nutrition and maternal health, Bacteroides: maternal antibiotic administration, infant antibiotic administration, gestational age, mode of delivery, infant formula/breastfeeding, environmental pollutants and toxicants, introduction of solid food, maternal smoking and maternal nutrition) and cause level reduction. Other affected bacteria are Firmicutes (eight factors) at the level of phyla and Veillonella (seven factors) at the level of genus.
60 σ.


Gut microbiota
Εντερική μικροχλωρίδα
Μικροβίωμα
Microbiomes
Infants
Microbioma
Βρέφη

Greek

Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Λειτουργικός – Κλινικοεργαστηριακός. Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος
duth


Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
free




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)