Irritable Bowel Syndrome (IBS) is a chronic relapsing gastrointestinal disorder with persistent symptoms such as severe abdominal pain and changes in bowel habits that affect sufferers' quality of life. The unclear pathogenesis and subtypes of the condition make it difficult to treat these individuals and focus on symptom relief. Treatment options begin with lifestyle change advice, and dietary recommendations As a first-line treatment, the low-FODMAP diet (LFD) is recommended for symptom relief as it reduces the production of short-chain fatty acids (SCFA), due to their anti-inflammatory effects . In addition to nutritional interventions, as non-pharmaceutical treatments, the use of supplements, such as probiotics, prebiotics and symbiotics, Philium, etc., can also be considered effective, as support in treatment.
Purpose: This thesis attempts to analyze recent scientific research studying the effect of various diets and nutritional supplements on patients with IBS and attempts to answer whether they are beneficial in treating or relieving symptoms over time. This thesis also explores the pathophysiology of IBS, the diagnostic standards (Rome criteria) and nutritional tools that can be used as guides by both health scientists and patients themselves. Method: Greek and mainly foreign language literature in medical scientific databases was used to investigate the above. Results-Conclusions: From the bibliographic review of the present study, we conclude that the nutritional strategies for dealing IBS should be adapted to the subtype of IBS that the patient suffers from and depending on how it affects each one individually and especially if the symptoms subside.
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα γαστρεντερική διαταραχή με επίμονα συμπτώματα, όπως έντονο κοιλιακό άλγος και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων ατόμων. Η ασαφής παθογένεια και οι υπότυποι της πάθησης καθιστούν δύσκολη την θεραπεία αυτών των ατόμων και επικεντρώνονται στην ύφεση των συμπτωμάτων. Οι επιλογές θεραπείας ξεκινούν με συμβουλές αλλαγής τρόπου ζωής, και διατροφικές συστάσεις. Ως θεραπεία πρώτης γραμμής, αποτελεί η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP (LFD), η οποία προτείνεται για την ύφεση των συμπτωμάτων σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αυτή η δίαιτα μειώνει την πρόσληψη ζυμώσιμων ινών, οδηγώντας σε αλλαγές της μικροχλωρίδας του εντέρου και ανεπαρκή ζύμωση στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFA), όπως το βουτυρικό, το οποίο οδηγεί σε δυσμενής επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, τον ύπνο και την ψυχική υγεία. Εκτός από τις διατροφικές παρεμβάσεις, ως μη φαρμακευτικές θεραπείες, μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική και η χρήση συμπληρωμάτων, όπως προβιοτικά, πρεβιοτικά, συμβιωτικά, Philium κ.λ.π. Σκοπός: Αυτή η ανασκόπηση στοχεύει να αναλύσει πρόσφατες επιστημονικές έρευνες όπου μελετά την επίδραση διαφόρων διαίτων και συμπληρωμάτων διατροφής που επιδρούν στους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και επιχειρεί να απαντήσει αν είναι ευεργετικές για την θεραπεία ή την ύφεση των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Με την παρούσα διπλωματική εργασία, επίσης διερευνάται η παθοφυσιολογία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, τα διαγνωστικά πρότυπα (κριτήρια Ρώμης), και τα διατροφικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγοί τόσο από τους επιστήμονες υγείας, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.
Μέθοδος: Για την διερεύνηση των παραπάνω χρησιμοποιήθηκε ελληνική και κυρίως ξενόγλωσση βιβλιογραφία σε ιατρικές επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Αποτελέσματα-Συμπεράσματα: Από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση της παρούσας μελέτης, καταλήγουμε ότι οι διατροφικές στρατηγικές αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα τον υπότυπο του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου που πάσχει ο ασθενής και ανάλογα με το πώς επιδρά στον καθένα ξεχωριστά και κυρίως αν υποχωρούν τα συμπτώματα.
76 σ.
ΒΙβλιογραφία : σ. 69 - 73