Οι μικροοργανισμοί συχνά απαντώνται στα τρόφιμα όπου μπορεί να έχουν θετική ή επιβλαβή επίδραση στον άνθρωπο. Πολλά μικρόβια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, προστίθενται κατά την παραγωγή και επεξεργασία των τροφίμων. Άλλα μικρόβια έχουν αρνητικές επιδράσεις στα τρόφιμα και στην υγεία του ανθρώπου, όντας υπεύθυνα για την αλλοίωση των τροφών. Τροφιμογενή νοσήματα είναι κάθε νόσος που προέρχεται από την κατανάλωση ακατάλληλων ή μολυσμένων τροφίμων με μικροοργανισμούς ή με τοξικές ουσίες. Ταξινομούνται ως εξής σε: τροφολοιμώξεις, τροφοτοξινώσεις και τροφοτοξικώσεις. Πολλοί μικροοργανισμοί παράγουν τοξίνες. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η εκτενής μελέτη των εργαστηριακών μεθόδων για την ανάλυση των τοξινών.
Βιβλιογραφία : σ. 87 - 109
109 σ.
Microorganisms are often found in foods where they can have a positive or harmful effect on humans. Many microbes are an integral part of our diet, added during food production and processing. Other microbes have negative effects on food and human health,being responsible for food spoilage.Foodborne diseases are any disease that originates from the consumption of unsuitable or contaminated food with microorganisms or toxic substances. They are classified as follows in foodborne infections, foodborne intoxinations and foodborne intoxications.Μany microorganisms produce toxins. The purpose of this thesis is the extensive study of laboratory methods for the analysis of toxins.