Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η σημασία της δίαιτας στην Αιμοκάθαρση
The importance of diet in hemodialysis

Chasiotaki, Maria
Χασιωτάκη, Μαρία

Κανταρτζή, Κωνσταντία
Kantartzi, Konstantia
Panagoutsos, Stylianos
Παναγούτσος, Στυλιανός
Ελευθεριάδης, Θεόδωρος
Eleftheriadis, Theodoros

masterThesis

2024-11-11T10:50:01Z
2024-08-02


Η αιμοκάθαρση (HD) αποτελεί το 89% της παγκόσμιας θεραπείας για ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (ESKD) (Liyanage et al. 2015). Η αιμοκάθαρση (HD) θεωρείται η βέλτιστη θεραπεία, σύμφωνα με τις ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου (ESKD) (National Kidney Foundation, 2015). Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα ασθενών, είναι ο υποσιτισμός, με παγκόσμιο επιπολασμό 28-54% και κίνδυνο θνησιμότητας 1,61 έως 4,08 (Carrero et al. 2018). Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για τον υποσιτισμό των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Η πρόσληψη πρωτεΐνης-ενέργειας συχνά μειώνεται λόγω ακατάλληλων διατροφικών περιορισμών, ανορεξίας και αλλοιώσεων γεύσης, προάγοντας τον υποσιτισμό στους περισσότερους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Σκοπός της παρακάτω εργασίας είναι να μελετήσει τι προκαλεί υποσιτισμό στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και πως αντιμετωπίζεται. Η διατροφική αξιολόγηση του ασθενούς και η αξιοποίηση της προέλευσης του υποσιτισμού είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να δοθεί εξατομικευμένη φροντίδα και να καθορίσουν στρατηγικές θεραπείας του υποσιτισμού στους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση.
Βιβλιογραφία : σ. 55 - 65
65 σ.
Hemodialysis (HD) accounts for 89% of the global treatment for patients with end-stage chronic kidney disease (ESKD) (Liyanage et al. 2015). Hemodialysis (HD) is considered optimal treatment, according to medical guidelines for the management of end-stage chronic kidney disease (ESKD) (National Kidney Foundation, 2015). An important problem faced by this group of patients is malnutrition with a global prevalence of 28-54% and a mortality risk of 1.61 to 4.08 (Carrero et al. 2018). Several factors are responsible for malnutrition in dialysis patients. Protein-energy intake is often reduced due to inappropriate dietary restrictions, anorexia, and taste disturbances, promoting malnutrition in most dialysis patients. The purpose of the following work is to study what causes malnutrition in hemostatic patients and how it is treated.Nutritional assessment of the patient and appreciation of the source of malnutrition is critical for health care professionals to provide individualized care and to determine treatment strategies for the hemodialysis patient's malnutrition.


Hemodialysis

Ελληνική γλώσσα

duth
Τμήμα Ιατρικής


Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
free




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.