Η αιμοκάθαρση (HD) αποτελεί το 89% της παγκόσμιας θεραπείας για ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (ESKD) (Liyanage et al. 2015). Η αιμοκάθαρση (HD) θεωρείται η βέλτιστη θεραπεία, σύμφωνα με τις ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου (ESKD) (National Kidney Foundation, 2015). Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα ασθενών, είναι ο υποσιτισμός, με παγκόσμιο επιπολασμό 28-54% και κίνδυνο θνησιμότητας 1,61 έως 4,08 (Carrero et al. 2018). Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για τον υποσιτισμό των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Η πρόσληψη πρωτεΐνης-ενέργειας συχνά μειώνεται λόγω ακατάλληλων διατροφικών περιορισμών, ανορεξίας και αλλοιώσεων γεύσης, προάγοντας τον υποσιτισμό στους περισσότερους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Σκοπός της παρακάτω εργασίας είναι να μελετήσει τι προκαλεί υποσιτισμό στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς και πως αντιμετωπίζεται. Η διατροφική αξιολόγηση του ασθενούς και η αξιοποίηση της προέλευσης του υποσιτισμού είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να δοθεί εξατομικευμένη φροντίδα και να καθορίσουν στρατηγικές θεραπείας του υποσιτισμού στους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση.
Βιβλιογραφία : σ. 55 - 65
65 σ.
Hemodialysis (HD) accounts for 89% of the global treatment for patients with end-stage chronic kidney disease (ESKD) (Liyanage et al. 2015). Hemodialysis (HD) is considered optimal treatment, according to medical guidelines for the management of end-stage chronic kidney disease (ESKD) (National Kidney Foundation, 2015). An important problem faced by this group of patients is malnutrition with a global prevalence of 28-54% and a mortality risk of 1.61 to 4.08 (Carrero et al. 2018). Several factors are responsible for malnutrition in dialysis patients. Protein-energy intake is often reduced due to inappropriate dietary restrictions, anorexia, and taste disturbances, promoting malnutrition in most dialysis patients.
The purpose of the following work is to study what causes malnutrition in hemostatic patients and how it is treated.Nutritional assessment of the patient and appreciation of the source of malnutrition is critical for health care professionals to provide individualized care and to determine treatment strategies for the hemodialysis patient's malnutrition.
Medical and Health Sciences ▶ Clinical Medicine Nephrology
(EN)