Determination of metal content in wild edible mushroom species from regions of Greece

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Determination of metal content in wild edible mushroom species from regions of Greece (EN)

Ouzouni, P. K. (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας (EL)
Ouzouni, P. K. (EN)

Eight different species of wild edible mushrooms (Cantharellus cibarius, Hydnum repandum, Lactarius salmonicolor, Xerocomus chrysenteron, Agaricus cupreobrunneus, Amanita franchetii, Hygrophorus eburneus and Hygrophorus chrysodon) representing seven different families (Cantharellaceae, Hydnaceae, Boletaceae, Russulaceae, Agaricaceae, Amanitaceae, Hygrophoraceae) growing in Epirus (Ioannina) and West Macedonia (Grevena, Kastoria), regions of Greece were analyzed by atomic absorption spectrometry (AAS) for their metal (Mg, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ph, Cd, Al, As and Sri) content. All metal concentrations were determined on a dry weight basis (d.w.). The metal content of mushroom samples ranged from 739-1165 mu g/g d.w. for Mg, 0.41 to 13.1 mu g/g d.w. for Cr, 11.4 to 100 mu g/g d.w. for Mn, 46.3 to 317 mu g/g d.w. for Fe, not detected-3.34 mu g/g d.w. for Co, 0.28 to 10.1 mu g/g d.w. for Ni, 3.80 to 32.6 mu g/g d.w. for Cu, 35.9 to 96.9 mu g/g d.w. for Zn, not detected-1.37 mu g/g d.w. for Pb and 0.08 to 0.41 mu g/g d.w. for Cd. As, Sn and Al concentrations were under the detection limit of the method used. This research proves that wild edible fungi which consumed traditionally in Epirus (Ioannina) and West Macedonia (Grevena, Kastoria), Greece can be used in well-balanced diets due to their high contents of functional minerals. Also, their low contents of heavy metals (Pb, Cd and As) shows that collection areas are not polluted, therefore all collected edible mushroom species can be unreservedly consumed without any health risk. (c) 2007 Elsevier Inc. All rights reserved. (EN)

wild edible mushrooms (EN)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (EL)
University of Ioannina (EN)

Journal of Food Composition and Analysis (EN)

2007

<Go to ISI>://000247758900006

Elsevier (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.