Μη γραμμική τιμολόγηση σε μονοπωλιακή αγορά αποθηκεύσιμων αγαθών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Μη γραμμική τιμολόγηση σε μονοπωλιακή αγορά αποθηκεύσιμων αγαθών (EL)

Ντομουχτσής, Αθανάσιος (EL)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (EL)
Ντομουχτσής, Αθανάσιος (EL)
Αντωνίου, Φάμπιο (EL)

Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η μονοπωλιακή αγορά δύο περιόδων ενός αποθηκεύσιμου αγαθού. Ο μονοπωλητής προβαίνει σε μη γραμμική τιμολόγηση και στην αρχή της πρώτης περιόδου ανακοινώνει και δεσμεύεται για τους συνδυασμούς τιμής-προσφερόμενης ποσότητας κάθε περιόδου (πλήρης δέσμευση). Ο καταναλωτής αποφασίζει για το επίπεδο αποθήκευσης που μεγιστοποιεί το πλεόνασμα του. Αντίθετα σκοπός του μονοπωλητή είναι να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Αρχικά γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα του στατικού μονοπωλίου και εξετάζεται το κίνητρο του καταναλωτή για αποθήκευση. Στη συνέχεια διερευνάται η ισορροπία υπό πλήρη δέσμευση και υπό περιορισμένη δέσμευση, με το κόστος αποθήκευσης του καταναλωτή να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρώτη περίπτωση. Τελικά συγκρίνονται τα αποτελέσματα των δύο αυτών ισορροπιών ως προς τα κέρδη του μονοπωλητή. Διαπιστώνεται πως όταν το κόστος αποθήκευσης είναι μικρότερο μιας κρίσιμης τιμής, ο μονοπωλητής με δυνατότητα πλήρους δέσμευσης «μιμείται» το μονοπωλητή υπό περιορισμένη δέσμευση. (EL)

masterThesis

Μονοπώλιο (EL)
Περιορισμένη δέσμευση


Ελληνική γλώσσα

2019


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.