Η μορφή του Αμφιάραου στην αρχαία ελληνική τραγική ποίηση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Η μορφή του Αμφιάραου στην αρχαία ελληνική τραγική ποίηση (EL)

Χριστοφάκη, Γεωργία (EL)

Ζωγράφου, Αθανασία (EL)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλολογίας (EL)
Χριστοφάκη, Γεωργία (EL)

«Οὐ γὰρ δοκεῖν ἄριστος, ἀλλ᾽ εἶναι θέλει» είναι η επιθυμία και η επιδίωξη του μάντη Αμφιάραου για την εκστρατεία, στην οποία συμμετέχει στο πλευρό του Πολυνείκη, εναντίον των Θηβών. Ο μάντης Αμφιάραος αποτελεί μια πρωταγωνιστική μορφή για τον οίκο των Λαβδακιδών, καθώς η ζωή και τα κατορθώματά του απασχολούν την αρχαία ελληνική και λατινική λογοτεχνία από τα μυκηναϊκά χρόνια έως την μετακλασική εποχή. Ο Αμφιάραος ως αρχηγός του Άργους συμμετέχει στην εκστρατεία του Πολυνείκη εναντίον των Θηβών με την ιδιότητα του μάντη-πολεμιστή. Η καταβαράθρωσή του στο έδαφος των Θηβών θα αποτελέσει το μυθικό αίτιο της ίδρυσης της λατρείας του σε διάφορες πόλεις, με επίκεντρο τον Ωρωπό, όπου θα λατρευτεί ως θεός-θεραπευτής. Ο τρόπος παρουσίασης του Αμφιάραου στην αρχαία ελληνική ποίηση προσφέρει ένα γόνιμο, ερευνητικό έδαφος για τη μελέτη της αλληλένδετης σχέσης της πολιτικής, της ποίησης και της θρησκείας στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα. (EL)

masterThesis

Αμφιάραος (EL)
Amphiaraos (EN)


Ελληνική γλώσσα

2019


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Φιλοσοφική Σχολή. Τμήμα Φιλολογίας (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.