Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

Εγκατάλειψη (EL)

τέλος ή αρχή : ο ρόλος του νομοθετικού πλαισίου στην αναβίωση εγκαταλελειµµένων οικισµών στην Ελλάδα

Κουκουνούρη, Αριστέα-Ευαγγελία (EL)

Κοτζιά, Κατερίνα (EL)
Κουκουνούρη, Αριστέα-Ευαγγελία (EL)
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Πατσαβός, Νικόλοας (EL)

Ο ΟΗΕ στο πλαίσιο της πολιτικής των 17 στόχων βιώσιµης ανάπτυξης έχει θεσπίσει τον στόχο 11 «Βιώσιµες Πόλεις και Κοινότητες», ο οποίος σχετίζεται άµεσα µε την αναβίωση των οικισµών και τη διαφύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς. Υπό αυτό το πρίσµα, η παρούσα εργασία επιχειρεί να εξετάσει εάν, σε ποιο βαθµό και µε ποιον τρόπο η υπάρχουσα Ελληνική νοµοθεσία που αφορά στον χαρακτηρισµό ενός οικισµού -ως προς την σχέση του µε την παράδοση- συµβάλλει ή µπορεί να συµβάλει πραγµατικά στην αναβίωσή του. Επιχειρεί να εντοπίσει και να αναλύσει το ρόλο του νοµοθετικού πλαισίου αναβίωσης των εγκαταλελειµµένων οικισµών στην Ελλάδα, το γενικότερο πλαίσιο αναβίωσης στην Ευρώπη και µέσα από την παράλληλη ανάγνωσή τους να εντοπίσει τις µεταξύ τους ανακολουθίες. Εστιάζει στο να ερευνήσει µέσα από τις νοµοθεσίες, µε ποιον τρόπο προσεγγίζεται η αναβίωση διαχρονικά σε σχέση µε την παράδοση και την βιωσιµότητα. Βασικό σκοπό αποτελεί η εξαγωγή συµπερασµάτων και η αναζήτηση λύσεων για τους εγκαταλελειµµένους ή ηµιεγκατελειµµένους ελληνικούς παραδοσιακούς οικισµούς. (EL)

Οικισµός (EL)


Ελληνική γλώσσα

2021


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.