Η μαθηματική δομή του κόσμου ως διαλεκτική κατά Πλάτωνα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Η μαθηματική δομή του κόσμου ως διαλεκτική κατά Πλάτωνα (EL)

Κουμάκης, Γεώργιος Χ. (EL)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τμήμα Φιλοσοφίας. (EL)
Κουμάκης, Γεώργιος Χ. (EL)

Η μαθηματική δομή του αισθητού κόσμου εντάσσεται στο πλαίσιο της διαλεκτικής κατά Πλάτωνα, αφού αυτή συντελείται κατά τρόπο διαλεκτικό με τη γνωστή μέθοδο της σύνθεσης, της διαίρεσης και των αναλογιών. Ο Πλάτων χρησιμοποίησε σύμβολα και προέβη σε μαθηματικές διεργασίες για τη δημιουργία του κόσμου. Η μαθηματικοποίηση όμως αυτή δεν είναι φανερή και ευδιάκριτη αλλά σκοτεινή, ασαφής και αινιγματώδης. Εναπόκειται συνεπώς στους μελετητές του Πλάτωνα να την ανακαλύψουν, πράγμα που δημιουργεί αμφιβολία και αμφισβήτηση, αφού πρόκειται για εικασίες και υποθέσεις, όπου ο λόγος δύσκολα μπορεί να είναι ασφαλής και βέβαιος. Ωστόσο, η έστω κατά προσέγγιση ανεύρεση των μαθηματικών παραμέτρων είναι απαραίτητος όρος για την κατανόηση της διαλεκτικής του. (EL)

Φιλοσοφία (EL)


Δωδώνη : Επιστημονική Επετηρίδα Τμήματος Φιλοσοφίας; Τομ. 39 (2018-2019) (EL)

Ελληνική γλώσσα

2019


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.