Μελέτη των υπεζωκοτικών αποτιτανώσεων της περιοχής Μετσόβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ολυμπιάς
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1988 (EL)

Μελέτη των υπεζωκοτικών αποτιτανώσεων της περιοχής Μετσόβου

Σαρατζής, Νικόλαος Α.

- (EL)
Σαρατζής, Νικόλαος Α.
-
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σχολή Ιατρικής Τμήμα Ιατρικής

ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΔΗΜΙΚΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΩΝ ΥΠΕΖΩΚΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΜΕΤΣΟΒΟ, ΑΝΗΛΙΟ, ΜΗΛΙΑ, ΒΟΤΟΝΟΣΙ). ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΘΩΡΑΚΑ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ 47% ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ (329/702) ΕΧΟΥΝ ΥΠΕΖΩΚΟΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ. Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ, ΩΣΤΕ 72% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 70 ΕΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΗΜΙΘΩΡΑΚΙΑ. ΜΕ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ. ΠΟΣΟΣΤΟ 10% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΥΤΟΙΩΜΕΝΗΣ ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑΣ. ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΗΘΟΥΣ ΜΕΣΟΘΗΛΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΖΩΚΟΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 313,5 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ. ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ, ΚΑΛΟΗΘΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΘΗΛΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΕΖΩΚΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΑΜΙΑΝΤΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΕ ΔΙΑΒΡΟΓΧΙΚΕΣ ΒΙΟΨΙΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΙΝΕΣ ΤΡΕΜΟΛΙΤΗ (ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ). ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΤΩΝ ΙΝΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΥ, ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΤΙΤΑΝΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΥΚΤΟ ΥΛΙΚΟ, ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ "ΛΟΥΤΟ" (ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ, ΑΣΠΡΟΣ ΠΗΛΟΣ). (ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ)

doctoralThesis

-


Ελληνική γλώσσα

1988


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σχολή Ιατρικής Τμήμα Ιατρικής (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.