Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε αρχικά η ιστορική αναδρομή αναφορικά με τη σημασία της αμπελοκαλλιέργειας και του οίνου στον ελλαδικό χώρο, από την Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Ακολούθως, περιεγράφηκαν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της αμπέλου και αναλύθηκαν τα στάδια της αμπελοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρμόζονται για την αποδοτική καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού. Εν συνεχεία, παρουσιάστηκαν τα στάδια της κλασικής μεθόδου οινοποίησης, από την έκθλιψη και την αποβοστρύχωση των καρπών έως την εμφιάλωση των οίνων και την τοποθέτηση των ετικετών στους περιέκτες. Κατόπιν, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα στοιχεία για τους επιμέρους τύπους οινοποίησης, την ερυθρή, τη λευκή, την ερυθρωπή, καθώς και για τις ειδικές τεχνικές οινοποίησης, όπως επί παραδείγματι για την παρασκευή αφρωδών οίνων.
(EL)
Αμπελουργία - Οινοποίση
(EL)
Αμπέλια
(EL)
Greek
Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων - Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής
(EL)