Υπερέκφραση, καθαρισμός και μελέτη της δραστικότητας της ανθρώπινης πολυ(Α) - εξειδικευμένης ριβονουκλεάσης (PARN)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Υπερέκφραση, καθαρισμός και μελέτη της δραστικότητας της ανθρώπινης πολυ(Α) - εξειδικευμένης ριβονουκλεάσης (PARN) (EL)

Αναστασάκης, Δημήτριος (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (EL)
Σταθόπουλος, Κωνσταντίνος (EL)

bachelorThesis (EN)

2007
2015-01-05T21:44:17Z


Η αποικοδόμηση του mRNA ξεκινάει με την βράχυνση της πολυ(Α) ουράς. Σε ανώτερους οργανισμούς το κύριο ένζυμο για την διαδικασία της αποαδενυλίωσης είναι η πολυ(Α)-εξειδικευμένη ριβονουκλεάση, PARN, η οποία προσδένεται ειδικά στην πολυ(Α) ουρά και την αποικοδομεί με φορά 3 -5 , ενώ το κάλυμμα στο 5 άκρο διεγείρει την επεξεργαστική δράση του ενζύμου in vitro. Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας αφορούν στην έκφραση, τον καθαρισμό και τη μελέτη της PARN. Ειδικότερα, μελετήθηκε η επίδραση των νουκλεοτιδίων πουρίνης σε in vitro αντιδράσεις αποαδενυλίωσης. Βρέθηκε ότι τα GMP, GDP, GTP και AMP, ADP, ΑΤΡ μειώνουν τη δραστικότητα του ενζύμου. To GMP και το ΑΤΡ ανέστειλλαν τη δραστικότητα του ενζύμου μη συναγωνιστικά, ενώ τα GMP και GDP, καθώς και τα ΑΜΡ και ADP έδρασαν ως συναγωνιστικοί αναστολείς. Επίσης εξετάστηκε η επίδραση του Mg(II) στην ανασταλτική ικανότητα των παραπάνω νουκλεοτιδίων και δείχνεται πως το ιόν επηρεάζει διαφορετικά τη δράση των ΥΤΡ και ΥΜΡ από αυτή των ΤΜΡ. (EL)


ΡΙΒΟΝΟΥΚΛΕΑΣΕΣ (EL)
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ RNA (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. (EL)

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
free (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.