Εκτροφή του Ctenolabrus rupestris για τη βιολογική καταπολέμηση της θαλάσσιας ψείρας στις ιχθυοκαλλιέργειες

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
University of Thessaly   

Αποθετήριο :
University of Thessaly Institutional Repositoty   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Εκτροφή του Ctenolabrus rupestris για τη βιολογική καταπολέμηση της θαλάσσιας ψείρας στις ιχθυοκαλλιέργειες (EL)

Χάλαρης, Αντώνιος (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (EL)
Παναγιωτάκη, Παναγιώτα (EL)

bachelorThesis (EN)

2009
2015-01-05T21:44:31Z


Η θαλάσσια ψείρα ( Copepoda: Caligidae) είναι ένα μείζων πρόβλημα για τα εκτρεφόμενα ψάρια, καθώς επίσης μεγάλες είναι οι οικονομικές και βιολογικές επιπτώσεις αυτών των εκτοπαρασίτων. Παραδοσιακά φάρμακα με εφαρμογή είτε με τη μέθοδο της εμβάπτισης, είτε μέσω της τροφής έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά ίσως επιφέρουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο βιολογικός έλεγχος της θαλάσσιας ψείρας με ψάρια «καθαριστές» (wrasse) είναι ένα φιλικός προς το περιβάλλον εναλλακτικός τρόπος και μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα σχέδιο διαχείρησης της θαλάσσιας ψείρας (Mordue and Pike, 2002). Η χρήση των ψαριών «καθαριστών» μπορεί επίσης να οφελίσει στην οργανική (βιολογική) εκτροφή ψαριών, όπου υπάρχει όριο για τη χρήση φαρμάκων. Η οικογένεια των ψαριών «καθαριστών» έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τις ιχθυοκαλλιέργητικές μονάδες, αλλά υπήρχαν επιφυλάξεις για το ότι αλιεύοντάς τα από άγριους πληθυσμούς θα υπήρχαν πιθανότητες επιρροής τους στους τοπικούς πληθυσμούς (Sayer, Gibson and Atkinson, 1996; Varian, Deady and Fives, 1996). Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενειών στα εκτρεφόμενα ψάρια χρησιμοποιώντας άγριους πληθυσμούς. Σκοπός της εργασίας είναι δημιουργήσει πληθυσμό γεννητόρων του είδους Ctenolabrus rupestris, να αναπτύξει τεχνικές ανάπτυξης για το είδος αυτό, και να προσδιορίσει το πόσο αποτελεσματικό είναι στον καθαρισμό της θαλάσσιας ψείρας από τα εκτρεφόμενα ψάρια. Αυτή η παρουσίαση περιγράφει τα αντικείμενα της εργασίας και δίνει κάποια εισαγωγικά στοιχεία για την "απόκτηση" και εδραίωση των γεννητόρων των "ballan wrasse", πληροφορίες για τις δίαιτες τους, τη δομή των πληθυσμών στις δεξαμενές των γεννητόρων και παρατήρηση της παραγωγής των αυγών και την εκκόλαψή τους σε ιχθύδια. (EL)


ΨΑΡΙΑ -- ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ (EL)
ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΑ (EL)
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ -- ΕΛΛΑΔΑ (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος. (EL)

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
free (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.