Διερεύνηση της στένωσης των νεφρικών αρτηριών με έγχρωμη υπερηχοτομογραφία (color doppler u/s), αξονική αγγειογραφία (CTA), μαγνητικά αγγειογραφία (MRA) και ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία (DSA) σε υπερτασικούς ασθενείς

This item is provided by the institution :
University of Thessaly   

Repository :
University of Thessaly Institutional Repositoty   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Διερεύνηση της στένωσης των νεφρικών αρτηριών με έγχρωμη υπερηχοτομογραφία (color doppler u/s), αξονική αγγειογραφία (CTA), μαγνητικά αγγειογραφία (MRA) και ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία (DSA) σε υπερτασικούς ασθενείς (EL)

Ρούντας, Χρήστος Δ. (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (EL)
Φεζουλίδης, Ιωάννης Β. (EL)
Στεφανίδης, Ιωάννης (EL)
Κουκούλης, Γεώργιος (EL)

doctoralThesis (EN)

2007
2015-01-05T21:36:32Z


Εκτίμηση της διαγνωστικής ακρίβειας της έγχρωμης doppler υπερηχοτομογραφίας, της αξονική αγγειογραφίας (CTA), της μαγνητικής αγγειογραφίας μετά την ενδοφλέβια χορήγηση γαδολινίου (MRA), συγκριτικά με την ψηφιακή αγγειογραφία (DSA), σε ασθενείς με κλινική υποψία νεφραγγειακής υπέρτασης. Συνολικά 58 ασθενείς με υποψία νεφραγγειακής υπέρτασης συμπεριλήφθησαν στην μελέτη. Οι ασθενείς εξετάστηκαν με έγχρωμη υπερηχοτομογραφία, CTA και MRA, μετά την ενδοφλέβια χορήγηση γαδολινίου. Η DSA ήταν η εξέταση αναφοράς, όσον αφορά τον αριθμό των νεφρικών αρτηριών, την ύπαρξη και του βαθμού στένωσης, καθώς και την παρουσία ινομυωματώδους δυσπλασίας. Η DSA ανέδειξε 132 αρτηρίες, 16 στενώσεις και 4 αρτηρίες με ινομυωματώδη δυσπλασία. Το έγχρωμο υπερηχοτομογράφημα δεν ανέδειξε 1 κύρια και 14 πολικές αρτηρίες. Η CTA ανέδειξε όλες τις κύριες αρτηρίες και 7/16 πολικές αρτηρίες, αλλά απέτυχε στην ανάδειξη της στένωσης σε 2 πολικές αρτηρίες. Παρομοίως η MRA δεν ανέδειξε την στένωση σε 2 πολικές αρτηρίες, ανέδειξε 9/16 πολικές αρτηρίες, αλλά απέτυχε στην ανάδειξη 2 κύριων νεφρικών αρτηριών. Όλες οι μέθοδοι ανέδειξαν τις αρτηρίες με ινομυωματώδη δυσπλασία. Η ευαισθησία, η ειδικότητα, η θετική και αρνητική προγνωστική αξία ήταν 75%, 89.6%, 60% και 94.6% αντίστοιχα για το έγχρωμο Doppler US, 94%, 93%, 71% και 99% αντίστοιχα για την CTA και 90%, 94.1%, 75% και 98% αντίστοιχα για την MRA. Η CTA και MRA έχουν συγκρίσιμα και ικανοποιητικά αποτελέσματα, με ιδιαίτερη σημασία στην αρνητική προγνωστική τους αξία, όσον αφορά στην υπόνοια στένωσης της νεφρικής αρτηρίας. Η βασική ιδέα ενός απεικονιστικού αλγορίθμου, συμπεριλαμβάνει το έγχρωμο υπερηχοτομογράφημα, αν είναι διαθέσιμο, και σαν δεύτερο βήμα προτείνεται η CTA και MRA. Η DSA πρέπει να γίνεται, όταν οι δύο προηγούμενες μέθοδοι δεν είναι διαγνωστικές και σε διαδερμικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. (EL)


ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ -- ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ -- ΔΙΑΓΝΩΣΗ (EL)
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΗ (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. (EL)

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
free (EN)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)