Η χρήση των υποφύσεων της πεταλούδας (Carassius gibelio, Bloch 1783) στην τεχνητή αναπαραγωγή του κοινού κυπρίνου (Cyprinus carpio, L. 1758)

This item is provided by the institution :
University of Thessaly   

Repository :
University of Thessaly Institutional Repositoty   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η χρήση των υποφύσεων της πεταλούδας (Carassius gibelio, Bloch 1783) στην τεχνητή αναπαραγωγή του κοινού κυπρίνου (Cyprinus carpio, L. 1758) (EL)

Κωστή, Ευαγγελία (EL)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (EL)
Περδικάρης, Κωνσταντίνος (EL)

masterThesis (EN)

2008
2015-01-05T21:45:51Z


Ο κοινός κυπρίνος (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) είναι το πλέον διαδομένο είδος ψαριού παγκοσμίως στα εσωτερικά νερά και η παραγωγή του στις ιχθυοκαλλιέργειες στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό σε ελεγχόμενη παραγωγή γόνου με χρήση αναπαραγωγικών ορμονών. Αντίθετα, η πεταλούδα (Carassius gibelio Bloch, 1783), θεωρείται παρασιτικό και ανταγωνιστικό είδος έναντι άλλων αυτοχθόνων ειδών, λόγω της ικανότητας επιβίωσης σε ακραία περιβάλλοντα και του ιδιαίτερου διττού τρόπου αναπαραγωγής (γονοχωριστικός - γυνογενετικός). Η στενή ταξινομική εγγύτητα των δύο ειδών, καθώς και η πρόσφατα αποδεδειγμένη παρουσία της ομόλογης ορμόνης cLH σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στις υποφύσεις της πεταλούδας, αποτέλεσε το έναυσμα για την αξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης ξηρών υποφύσεων της πεταλούδας στην τεχνητή αναπαραγωγή του κοινού κυπρίνου, σε συνθήκες εκκολαπτηρίου. Μετά την αλιεία πεταλούδων στη Λίμνη Παμβώτιδα, την λήψη και επεξεργασία των υποφύσεων, ακολούθησε η χορήγηση ενέσιμου διαλύματος υποφύσεων στην πειραματική ομάδα θηλυκών γεννητόρων κοινού κυπρίνου στο εκκολαπτήριο του Κρατικού Κυπρινοτροφείου - Χελοτροφείου στο Ψαθοτόπι Άρτας. Το ποσοστό ωοτοκίας ανήλθε στο 60%, η συνολική ποσότητα των ωαρίων που συλλέχθηκαν ήταν 430 g, η συνολική σχετική γονιμότητα ήταν 24,43 g (39,7 g επί των ωοτοκούντων), ενώ το ποσοστό εκκολαψιμότητας ανήλθε στο 36,66%, χωρίς να παρατηρηθούν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με τους μάρτυρες. Συμπερασματικά, η χρήση των υποφύσεων πεταλούδας στην τεχνητή αναπαραγωγή του κοινού κυπρίνου αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματική με τις υποφύσεις κοινού κυπρίνου, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος του εκκολαπτηρίου και αξιοποιώντας έναν φυσικό πόρο που παρέμενε μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτος. (EL)


ΚΥΠΡΙΝΟΣ (EL)
ΨΑΡΙΑ -- ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ -- ΤΕΧΝΙΚΕΣ (EL)
ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ (EL)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Ηπείρου. Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας. Τμήμα Ιχθυοκομίας και Αλιείας. (EL)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. (EL)

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (EN)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
free (EN)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)