Η γραφιστική τέχνη ως μέσον υποστήριξης ασθενών με άνοια

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2020 (EL)

Η γραφιστική τέχνη ως μέσον υποστήριξης ασθενών με άνοια (EL)

Σούφλας, Γεώργιος

Η ασθένεια της άνοιας ενδέχεται να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας τα επόμενα χρόνια, απότοκο της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και του σύγχρονου, κακού τρόπου ζωής και διατροφής. Φαρμακευτική αγωγή δεν έχει βρεθεί, με αποτέλεσμα ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας να είναι η καθημερινή εκγύμναση του μυαλού των ασθενών στα κέντρα ημέρας.Η έρευνα μέσω της επισκόπησης της βιβλιογραφίας και των συνεντεύξεων με ειδικούς στην ασθένεια, κατέληξε στην ανάγκη για την εξεύρεση τρόπων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των ασθενών. Δεδομένης της κατάστασής τους, δεν επιδιώχθηκε η ενστάλαξη στο μυαλό τους νέων πολύπλοκων γνώσεων, αλλά η συγκράτηση απλών γνώσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να προταθεί ένας τέτοιος τρόπος εκπαίδευσης και υποστήριξης μέσω της γραφιστικής τέχνης. Η ερευνητική πρόταση συνδύασε τα νέα ψηφιακά εκπαιδευτικά μέσα μέσω της πλατφόρμας "Talent Cards” με πραγματικές εκτυπωμένες κάρτες, σχεδιασμένες σύμφωνα με τις βασικές αρχές της γραφιστικής σύνθεσης. Προτάθηκε η επίδειξη των μαθημάτων στους ασθενείς αρχικά μέσω κινητής συσκευής και έπειτα η αλληλεπίδρασή τους με τους εργοθεραπευτές μέσω πραγματικών εκτυπωμένων καρτών.Στη συγκεκριμένη έρευνα δράσης χρησιμοποιήθηκαν ημιδομημένες συνεντεύξεις με ειδικούς στην ασθένεια, έγιναν δυο φάσεις σχεδιασμού, για τις οποίες ελήφθη ανατροφοδότηση και έγινε αξιολόγησή τους από τους ειδικούς αλλά και από 6 πραγματικούς ασθενείς. (EL)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer-reviewed Article (EN)

μέσον υποστήριξης (EL)
αρχές σύνθεσης (EL)
Άνοια (EL)
εκτυπωμένες κάρτες (EL)
γραφιστική τέχνη (EL)
talent cards (EL)
οπτικά στοιχεία (EL)


Animation, Film, Διαδραστικά Μέσα στην Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό

Ελληνική γλώσσα

2020-07-23


Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ), Πανεπιστήμιο Αιγαίου (EN)

2732-639X
Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας 3D Animation, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής; Τόμ. 1 Αρ. 1 (2020): AFIMEC (EL)
Open Journal of Animation, Film and Interactive Media in Education and Culture [AFIMinEC]; Vol. 1 No. 1 (2020): AFIMEC (EN)

Copyright (c) 2020 Open Journal of Animation, Film and Interactive Media in Education and Culture [AFIMinEC] (EN)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.