The effects of the COVID-19 pandemic on the economy (hotel and restaurant industries)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στην οικονομία (κλάδοι ξενοδοχείων και εστίασης)
The effects of the COVID-19 pandemic on the economy (hotel and restaurant industries)

Κόκκορη, Μαρία

Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
Κοκορέ, Ιωάννα
Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική

Η Διπλωματική στοχεύει στη διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 στην ελληνική οικονομία εστιάζοντας στα αποτελέσματα των κλάδων των ξενοδοχείων και της εστίασης σε σχέση με την κρίση του 2008. Οι κλάδοι που άντεξαν κατά την κρίση του 2008, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, και τα ξενοδοχεία επιβαρύνθηκαν σημαντικά κατά την υγειονομική κρίση του COVID-19. Κατόπιν της ανάλυσης των δεδομένων που συλλέχθηκαν από αξιόπιστες βάσεις δεδομένων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ, η Eurostat, και άλλες, κατέστη απολύτως σαφές ότι πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στα επιχειρηματικά μοντέλα των επιχειρήσεων και στον τρόπο εργασίας των εργαζομένων (τηλεργασία, μειωμένο ωράριο κλπ.). Δεδομένης της μετάδοσης του κορονοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο τουρισμός και η εστίαση είναι δύο κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλους καθώς ο φόβος της μετάδοσης είναι πολύ ισχυρότερος από τον φόβο της οικονομικής αποτυχίας που ήταν κυρίαρχος στην κρίση του 2008. Τα ευρήματα της συγκριτικής ανάλυσης δείχνουν ότι ο κλάδος των ξενοδοχείων έδειξε αντοχή τόσο κατά την κρίση του 2008 όσο και κατά την τρέχουσα πανδημία. Αντιθέτως, ο κλάδος της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες) επηρεάστηκε πολύ περισσότερο από την πανδημία καθώς υπέστη και το μεγαλύτερο lockdown σε διάρκεια.
The Dissertation aims to investigate the effects of the COVID-19 pandemic on the Greek economy by focusing on the results of the hotel and catering sectors in relation to the 2008 crisis. Industries that survived the 2008 crisis, such as tourism, transport, and hotels, suffered significantly during the COVID-19 health crisis. After analyzing the data collected from reliable databases such as the World Bank, the OECD, Eurostat, and others, it became clear that the coronavirus pandemic has caused significant changes in business models and the way employees work (telework, part-time, etc.). Given the transmission of coronavirus from person to person, tourism and catering are the two sectors most affected as the fear of contamination is much stronger than the fear of financial failure that prevailed in the 2008 crisis. The findings of the comparative analysis show that the hotel industry showed resilience during both the 2008 crisis and the current pandemic. On the contrary, the catering industry (taverns, restaurants, cafes) was much more affected by the pandemic as it suffered the biggest lockdown in duration.

Master Thesis

COVID-19
Πανδημία
Υγειονομική κρίση
Greek economy
Επιπτώσεις
Health crisis
Pandemic
Effects
Κρίση 2008
Ελληνική οικονομία
Crisis 2008


Ελληνική γλώσσα

2022-09-14
2022-09-26T13:38:54Z
2021-09


Πανεπιστήμιο Πειραιώς




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.