Οι αρχές και οι τεχνολογίες βιωσιμότητας στον ξενοδοχειακό τουρισμό - Η ανάλυση δύο μελετών περίπτωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2022 (EL)

Οι αρχές και οι τεχνολογίες βιωσιμότητας στον ξενοδοχειακό τουρισμό - Η ανάλυση δύο μελετών περίπτωσης

Χονδροπούλου, Ευγενία Μαρία

Μποχώρης, Γεώργιος
Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)

Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά και αναλύει την δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τις σύγχρονες προκλήσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα διερευνά πρακτικές που εφαρμόζονται σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, την οικολογική συμπεριφορά τους, τα πρότυπα αναφοράς που ακολουθούνται για την δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών και την συμπεριφορά του ταξιδιώτη. Το αβέβαιο και ασταθές οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις των πελατών δημιουργούν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο τουρισμός και τα ξενοδοχεία είχαν ανέκαθεν καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο και στη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας ποικιλοτρόπως. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, καλούνται οι επιχειρήσεις να ανοίξουν το δρόμος σε νέες μεθόδους και πρακτικές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση μερικών από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κόσμο. Υπό το πρίσμα των Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, παρουσιάζονται οι τάσεις που καθορίζουν τον κλάδο και οι επιπτώσεις του σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη για συστηματική καταγραφή και δημοσίευση Εκθέσεων Βιωσιμότητας και η εφαρμογή των πράσινων τεχνολογιών, ώστε να ενισχυθεί η όποια βιώσιμη στρατηγική των επιχειρήσεων. Ακολούθως, παρουσιάζεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με θεωρίες βιωσιμότητας και είδη τουρισμού, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τουριστική κίνηση και στην λειτουργία των ξενοδοχείων. Τέλος, η μελέτη των δύο ξενοδοχειακών Ομίλων, Metaxa Hospitality Group και Sani/ Ikos Resorts, είναι καθοριστική για την προβολή των δράσεων που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις σε όλο το μήκος τους, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και ως στόχο την Βιωσιμότητα. Παρουσιάζονται και αναλύονται οι τελευταίες Εκθέσεις Βιωσιμότητας τους και τα σημεία κλειδιά της επιτυχημένης δράσης τους.

Master Thesis

COVID-19
Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Υγειονομική κρίση
Πανδημία
Αυτοματοποιημένες παροχές
Τεχνολογίες βιωσιμότητας
Βιωσιμότητα
Τουριστικός κλάδος
Εταιρική κοινωνική ευθύνη


Ελληνική γλώσσα

2022-09-20
2022-10-13T10:45:50Z


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.