Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2022 (EL)

Money laundering and terrorism financing in the Greek insurance market
Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σιουρούνη, Λήδα - Μαρία

Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc in Law and Information and Communication Technologies)
Κάτσιος, Σταύρος
Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Η παρούσα εργασία μελετά τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας με γνώμονα την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Το εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο ρυθμίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο το ζήτημα και οριοθετεί τις συμπεριφορές και τις ενέργειες που εμπίπτουν στο πεδίο της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και οι οποίες δύνανται να αποτελέσουν αξιόποινες πράξεις. Βάσει αυτού, παρουσιάζονται οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους διαπράττεται η νομιμοποίηση παράνομων εσόδων στην ασφαλιστική αγορά σήμερα, αναλύονται ουσιώδεις έννοιες όπως αυτές της εκτίμησης κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της δέουσας επιμέλειας, της κατηγοριοποίησης των πελατών μιας ασφαλιστικής εταιρείας, οι οποίες είναι κρίσιμες για την κατανόηση του μεγέθους του ζητήματος καθώς επίσης και για τους πιθανούς τρόπους θεμελίωσης αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης. Επιπρόσθετα, η ανάλυση συγκεκριμένων περιστάσεων που ανακύπτουν εντός του πλαισίου των καθημερινών εργασιών μια ασφαλιστικής επιχείρησης αποδεικνύεται σημαντική για τον εντοπισμό των σημείων που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και ως εκ τούτου σημαντική για τη δημιουργία αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης αλλά και διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικών ξεπλύματος χρήματος. Καταλήγοντας, εξάγονται συμπεράσματα για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ελληνική ασφαλιστική αγορά υπό το πρίσμα και των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Master Thesis

Ασφαλιστική αγορά
Ξέπλυμα χρήματος


Ελληνική γλώσσα

2022-10-18T06:22:04Z
2022-07-09
2022-05


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.