Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2022 (EL)

Ψηφιακή μοντελοποίηση με αλγοριθμικές μεθόδους και σχεδιασμός προϊόντων
Procedural modeling in product design

Κούκη, Κυριακή

Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίας
Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία
Γιαννατσής, Ιωάννης

Το θέμα προς ανάλυση της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η Ψηφιακή μοντελοποίηση με αλγοριθμικές μεθόδους και οι εφαρμογές των συγκεκριμένων μεθόδων στον σχεδιασμό προϊόντων. Η διαδικαστική μοντελοποίηση (procedural modeling) είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική γεωμετρικής μοντελοποίησης για εφαρμογές γραφικών υπολογιστών και σχεδιασμού. Σε αντίθεση με τον άμεσο ορισμό της γεωμετρίας, δημιουργούνται μοντέλα έμμεσα, ακολουθώντας μια αλγοριθμική διαδικασία που καθορίζεται από ένα σύνολο κανόνων και παραμέτρων. Οι διαδικαστικές μέθοδοι μοντελοποίησης χρησιμοποιούνται ευρέως στη δημιουργία περιεχομένου για παιχνίδια και εικονικά περιβάλλοντα, καθώς και στην αρχιτεκτονική και στην προσομοίωση φυσικών φαινομένων. Η δύναμή τους προέρχεται από την ικανότητα να παράγουν αυτόματα γεωμετρικές μορφές υψηλής πολυπλοκότητας και μεγάλου μεγέθους. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι βασικές τεχνικές διαδικαστικού σχεδιασμού δίνοντας έμφαση σε τρεις μεθόδους: το Γενετικό Σχεδιασμό (Generative Design), τον Αλγοριθμικό Σχεδιασμό (Algorithm Design) και τον Παραμετρικό Σχεδιασμό (Parametric Design). Τέλος μελετάται η περίπτωση σχεδιασμού ενός τραπεζιού χρησιμοποιώντας σχετικές μεθόδους του λογισμικού σχεδίασης Rhinoceros 3D, το οποίο είναι από τα πιο διαδεδομένα σχετικά εργαλεία λογισμικού. Στο πλαίσιο της μελέτης σχεδιάστηκαν τέσσερα εναλλακτικά σχέδια τα οποία αξιολογήθηκαν στη συνέχεια, ως προς το κόστος και την ευκολία κατασκευής τους με τρισδιάστατη εκτύπωση.

Master Thesis

Αλγοριθμικές μέθοδοι
Σχεδιασμός προϊόντων
Ψηφιακή μοντελοποίηση


Ελληνική γλώσσα

2023-01-10T12:27:03Z
2022-11-29
2022


Πανεπιστήμιο Πειραιώς




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.