Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Pension Funds

Παρτσινέβελος, Ιωάννης Ν.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για ύπαρξη διαφάνειας στην επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και ανάθεση αυτών σε επαγγελματίες διαχειριστές, και γενικότερα η δημιουργία ενός συστήματος που θα λειτουργεί προς όφελος των ασφαλισμένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο κατά τη συνταξιοδότηση τους. Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή των συνταξιοδοτικών συστημάτων της Ελλάδας και των χωρών της Ευρώπης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι λύσεις μπορεί να υπάρξουν. Επιπλέον εξετάζουμε τη δομή και λειτουργία ενός από τα πιο εύρωστα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ελλάδα, του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ). Τέλος αναλύουμε τη λειτουργία των δυο Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών και εξετάζουμε κατά πόσο η διαχείριση είναι αποτελεσματική. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο αναλύουμε την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα και τη διάθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζουμε τη δομή και διάθρωση των ασφαλιστικών συστημάτων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας. Στη συνέχεια εντοπίζουμε το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραπάνω χώρες, και το συγκρίνουμε με αυτό της Ελλάδας. Στο τρίτο κεφάλαιο διαχωρίζουμε τους τύπους των pension funds και εντοπίζουμε τις διαφορές στη λειτουργία του κρατικού και του ιδιωτικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Doctoral Thesis

Ασφάλιση, Κοινωνική


Ελληνική γλώσσα

2008-02-22T06:03:03Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.