Η επίδραση των θετικών και αρνητικών εκπλήξεων σχετικά με τα μακροοικονομιά στοιχεία στις αποδόσεις των μετοχών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η επίδραση των θετικών και αρνητικών εκπλήξεων σχετικά με τα μακροοικονομιά στοιχεία στις αποδόσεις των μετοχών

Μανουσάκη, Μυρσίνη

Στη συγκεκριμένη εργασία εξετάζουμε την ύπαρξη επίδρασης των θετικών και αρνητικών εκπλήξεων που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων, στις αποδόσεις των μετοχών των ΗΠΑ. Παράλληλα με την επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας, συλλέγουμε στοιχεία για τις κυριότερες μακροοικονομικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ, τις αντίστοιχες προβλέψεις τους και τις αποδόσεις του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 από τη βάση δεδομένων Bloomberg για την περίοδο 1999 - 2011. Στη συνέχεια, η οικονομετρική ανάλυση που ακολουθούμε, στοχεύει στο να εντοπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες μακροοικονομικές ανακοινώσεις έχουν στατιστικά σημαντική επίδραση στις τιμές των μετοχών. Συγκεκριμένα, ελέγχουμε αν οι αποδόσεις του δείκτη, μία ημέρα πριν ή μία ημέρα μετά την ανακοίνωση, επηρεάζονται από το μέγεθος της μακροοικονομικής έκπληξης η οποία ορίζεται ως η απόκλιση της ανακοίνωσης από αυτό που ανέμεναν οι αγορές. Επιπλέον, το συγκεκριμένο φαινόμενο εξετάστηκε κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα σε θετικές και αρνητικές εκπλήξεις. Συνολικά, τα εμπειρικά μας αποτελέσματα καταδεικνύουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις έχουν επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά.

Doctoral Thesis

Μακροοικονομική
Μετοχές


Ελληνική γλώσσα

2012-03-26T10:36:07Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.