Μοντέλα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για συστήματα κινητών πρακτόρων λογισμικού

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Μοντέλα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για συστήματα κινητών πρακτόρων λογισμικού

Φραγκάκης, Μιχαήλ Φ.

Αλεξανδρής, Νικόλαος

Η παρούσα διατριβή, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα που έχει η χρήση των πρακτόρων, θέτει ως σκοπό τη διερεύνηση του χώρου από τη σκοπιά της ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στη διερεύνηση των μοντέλων ασφάλειας και εμπιστοσύνης των κινητών πρακτόρων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στη τεχνολογία των κινητών πρακτόρων, παρουσιάζεται η παρούσα κατάσταση της τεχνολογίας στον τομέα που αφορά τα μοντέλα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και ο βαθμός διείσδυσης των κινητών πρακτόρων σήμερα. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθενται οι απαιτήσεις σε ασφάλεια που κρίνονται αναγκαίες για τη λειτουργία των πρακτόρων, σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρότυπα, και αναπτύσσεται μια μεθοδολογία σύγκρισης των μοντέλων ασφάλειας και εμπιστοσύνης για τα διάφορα συστήματα πρακτόρων. Στο τρίτο κεφάλαιο της διατριβής, και με χρήση της μεθοδολογίας σύγκρισης που αναπτύχθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο, γίνεται αποτύπωση και αξιολόγηση των μοντέλων ασφάλειας και εμπιστοσύνης που υλοποιούνται από αντιπροσωπευτικά συστήματα πρακτόρων. Με αυτόν τον τρόπο, εντοπίζονται οι απειλές που δεν λαμβάνονται υπόψη επαρκώς ή και αγνοούνται παντελώς. Στο τέταρτο κεφάλαιο προσδιορίζονται οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα μοντέλο-πρότυπο ασφάλειας και εμπιστοσύνης κινητών πρακτόρων. Οι προδιαγραφές αυτές διαμορφώνονται στην τελική τους μορφή μετά την ανάλυση των υπαρχόντων συστημάτων και με χρήση των συμπερασμάτων της σύγκρισης. Με βάση τις τελικές αυτές προδιαγραφές γίνεται ο σχεδιασμός ενός θεωρητικού καθολικού μοντέλου ασφάλειας και εμπιστοσύνης που επιτρέπει τη λειτουργία και συνεργασία των πρακτόρων κατά τρόπο εξασφαλισμένο. Στο πέμπτο κεφάλαιο εξετάζεται η επίδραση που έχει στις επιδόσεις ενός συστήματος πρακτόρων η εφαρμογή του μοντέλου μας με την πραγματοποίηση μιας προσομοίωσης σε περιβάλλον εικονικού δικτύου. Στο έκτο κεφάλαιο, τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά την πορεία της έρευνας και γίνεται αξιολόγησή τους. Στη συνέχεια παρατίθεται βιβλιογραφική αναφορά των εργασιών και βιβλίων που χρησιμοποιήθηκαν ως υπόβαθρο στην υπάρχουσα διατριβή. Τέλος, στο παράρτημα παρατίθενται οι πλήρεις αναφορές που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης.

Doctoral Thesis

Ασφάλεια δικτύου
Τεχνητή νοημοσύνη
Ευφυείς πράκτορες (Λογισμικό υπολογιστών)
Mobile agents (Computer software)


Ελληνική γλώσσα

2012-05-23T08:18:38Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.