Η μακροπρόθεσμη απόδοση των νεοεισαγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2003 (EL)

Η μακροπρόθεσμη απόδοση των νεοεισαγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Λοτσάρης, Κωνσταντίνος Ζ.

Μια πληθώρα μελετών έχει ασχοληθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες με τις εισαγωγές των επιχειρήσεων στα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο (IPOs). Με την παρούσα εργασία λοιπόν, θα γίνει προσπάθεια να διερευνηθεί εμπειρικά η Μακροπρόθεσμη Απόδοση Νεοεισηγμένων Μετοχών, δηλαδή κατά πόσο ο επενδυτής που αγόρασε τη νεοεισηγμένη μετοχή σημείωσε υψηλή ή χαμηλή απόδοση και το αν θα έπρεπε τελικά να είχε επενδύσει τα χρήματά του σε μία ήδη εισηγμένη (και άρα γνωστή) μετοχή. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, η μελέτη αυτή επιχειρεί να αναλύσει τις αποδόσεις των μετοχών που εισήχθησαν για πρώτη φορά στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 1995-1999. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα 110 νεοεισηγμένων μετοχών, δίνοντας έμφαση στη μακροπρόθεσμη απόδοση (υπολογίσθηκαν μέχρι και τριετείς αποδόσεις από την ημερομηνία εισαγωγής των μετοχών). Η εξεταζόμενη περίοδος επεκτείνεται κατά τρία χρόνια μπροστά από το 1999 και συνεπώς η σχετική περίοδος είναι από το 1995 έως το 2002. Οι αποδόσεις που υπολογίσθηκαν είναι αποκλειστικά οι κεφαλαιακές αποδόσεις (τα μερίσματα δεν λαμβάνονται υπόψη) και διακρίθηκαν σε απλές και επιπλέον αποδόσεις. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι η buy-and-hold returns method με τιμή βάσης, αφενός την τιμή κλεισίματος πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης και αφετέρου την τιμή κλεισίματος πρώτου μήνα διαπραγμάτευσης.

Master Thesis

Μετοχές


Ελληνική γλώσσα

2005-Sep-26T11:14:36Z
2003-01-01T11:14:36Z
2006-04-03T12:21:44Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.