Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ως ασπίδα στην κρίση: μελέτη περίπτωσης ΕΤΕ-ΤΤ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2013 (EL)

Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ως ασπίδα στην κρίση: μελέτη περίπτωσης ΕΤΕ-ΤΤ

Μαυρακάνα, Χριστίνα Χ.

Αλεξάκης, Χρήστος

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί μια σειρά σημαντικών αλλαγών και αναδιαμορφώσεων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Συγκεκριμένα, στις αρχές της δεκαετίας του 90’, τα τραπεζικά ιδρύματα έπρεπε να αντιμετωπίσουν υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, αυξημένα επιτόκια και μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα. Φυσικό ακόλουθο ήταν, η παραδοσιακή μορφή του τραπεζικού συστήματος να αντικατασταθεί από μία σύγχρονη, η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις. Έτσι λοιπόν, από τα μέσα του 90’, παρατηρείται ένας μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, γεγονός που συνέβαλε στη διεθνή εξάπλωση των δραστηριοτήτων τους. Η στρατηγική των συγχωνεύσεων και εξαγορών αποτελεί τεχνική επένδυσης σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια ή σε περιοχές με ανεκμετάλλευτους πόρους. Η χώρα μας επομένως έχει τη δυνατότητα, να επεκταθεί τόσο στις νοτιοανατολικές χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος όσο και στις δυτικές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση της πολιτικής των συγχωνεύσεων και εξαγορών σαν μέσο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης μελέτης χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος που χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια γίνεται ιστορική αναδρομή του τραπεζικού συστήματος, εξετάζεται η διάρθρωσή του ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στις επιπτώσεις που επέφερε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές και εξετάζεται λεπτομερέστατα η συγκεκριμένη τακτική τόσο από άποψη νομοθετικού πλαισίου όσο και από πλευράς πλεονεκτημάτων, κινδύνων και ωφελειών. Στο δεύτερο μέρος γίνεται παρουσίαση ορισμένων ελληνικών εμπορικών τραπεζών ενώ τέλος μελετάται το ενδεχόμενο συνένωσης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ο υπολογισμός των δεικτών αποδοτικότητας και της κερδοφορίας έγινε με τη χρήση των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων των εξεταζόμενων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Master Thesis

Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες
Συγχώνευση τραπεζών
Εταιρείες -- Ενοποίηση και συγχώνευση
Μετοχές


Ελληνική γλώσσα

2013-05-14T06:32:13Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.