Η επίδραση των μακροοικονομικών μεγεθών στις αποδόσεις των μετοχικών τίτλων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Η επίδραση των μακροοικονομικών μεγεθών στις αποδόσεις των μετοχικών τίτλων

Μαλούχος, Κωνσταντίνος Ι.

Αρτίκης, Παναγιώτης

Οι συμμετέχοντες στη χρηματιστηριακή αγορά, είτε διαχειριστές χαρτοφυλακίων είτε απλοί επενδυτές, καθορίζουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις με βάση το εκάστοτε οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό περιγράφεται από τις κατάλληλες μακροοικονομικές μεταβλητές. Σύμφωνα με τη θεωρία των αποτελεσματικών αγορών, η αναμενόμενη εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών όπως αυτή αποτυπώνεται από τους επαγγελματίες της αγοράς είναι ενσωματωμένη εξαρχής στις τιμές των αξιόγραφων. Στην περίπτωση όμως που το μέγεθος μιας μακροοικονομικής μεταβλητής κατά την ανακοίνωσή της, αποκλίνει τελικά από αυτό που η αγορά ανέμενε, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρήσουμε μεταβολές στις τιμές των αξιόγραφων οι οποίες θα αποτυπώνουν τη νέα οικονομική κατάσταση. Αυτή η προσπάθεια σύνδεσης, για παράδειγμα, μιας πτώσης των τιμών των μετοχών, με την ανακοίνωση κάποιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων όπως, απογοητευτικών νέων για την ανεργία, δεν αντανακλάται επαρκώς στη τρέχουσα χρηματοοικονομική βιβλιογραφία η οποία δίνει μικτά συμπεράσματα. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η επίδραση των μακροοικονομικών ανακοινώσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, αναλύεται η σχέση μεταξύ των απροσδόκητων ανακοινώσεων (‘surprises’) των μακροοικονομικών μεγεθών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωζώνης και των αποδόσεων του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη FTSE 20 και των μετοχών του. Αρχικά αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο των υπό εξέταση μακροοικονομικών μεγεθών, του χρηματιστηριακού δείκτη και των μετοχών του και έπειτα ακολουθεί η διαπίστωση της μεταξύ τους σχέσης μέσω της διεξαγωγής εμπειρικής μελέτης. Στα πλαίσια της εμπειρικής μελέτης, κατασκευάζονται μοντέλα τα οποία εκτιμώνται και παράγουν χρήσιμα συμπεράσματα ανάμεσα στις υπό εξέταση μεταβλητές. Αφού αναλυθεί πρώτα η επίδραση του κάθε μακροοικονομικού μεγέθους ξεχωριστά στον χρηματιστηριακό δείκτη και τις μετοχές του, έπειτα αναλύεται η συνολική επίδραση όλων των μεγεθών μαζί, αρχικά βάσει της περιοχής ανακοίνωσης (Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωζώνη) και έπειτα και από τις δύο περιοχές ταυτόχρονα.

Master Thesis

Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
Δείκτες μετοχών
Μακροοικονομική
Μετοχές
Αγορά χρήματος


Ελληνική γλώσσα

2014-11-27T14:30:57Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.