Το ΕΔΔΑ στην κρίση επί προσφυγών από μέλη μειονοτήτων για παραβιάσεις διατάξεων της ΕΣΔΑ

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Πειραιώς   

Αποθετήριο :
Διώνη   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Το ΕΔΔΑ στην κρίση επί προσφυγών από μέλη μειονοτήτων για παραβιάσεις διατάξεων της ΕΣΔΑ

Μερκουράκη, Δήμητρα

Λιάκουρας, Πέτρος


2014-12-03T06:47:15Z


Το συγκεκριμένο πόνημα, εστιάζεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην ΕΣΔΑ, έχει σκοπό να καταδείξει το πώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύει τους μειονοτικούς από την καταχρηστική και αδικαιολόγητα δεσποτική πρακτική που τα κράτη ακολουθούν προς αυτούς. Για την καλύτερη προσέγγιση του ζητήματος, η εργασία αυτή είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά το θεωρητικό υπόβαθρο της έννοιας της μειονότητας. Αρχικά γίνεται μια προσπάθεια ορολογικής οριοθέτησης της έννοιας. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το υπάρχον και ισχύον νομικό πλαίσιο, γενικό και ειδικό, που αναφέρεται στις μειονότητες, καθώς και οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί, ως βασικό εργαλείο τήρησης των συμπεφωνημένων και πραγματικής προστασίας των μειονοτικών. Τέλος, γίνεται αναφορά στα μειονοτικά δικαιώματα που εντοπίζουμε μέσα από τις συμβάσεις καθώς και στη νομική τους φύση, δηλαδή αν είναι ατομικά ή συλλογικά δικαιώματα. Το δεύτερο μέρος εστιάζει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου ως θεμελιώδες εργαλείο ερμηνείας και εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε σχέση με τα μειονοτικά δικαιώματα. Πρώτα γίνεται αναφορά σε βασικές νομολογιακές κατευθυντήριες αρχές που έχει υιοθετήσει και που αποτελούν σημαντική βοήθεια για τη θεμελίωση των θέσεών του αναφορικά με τις υποθέσεις που αφορούν σε μειονότητες. Η ΕΣΔΑ δεν προβλέπει αυτοτελή μειονοτικά δικαιώματα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τα μέλη μειονοτήτων καθώς από την Σύμβαση εκπορεύεται ένας πυρήνας δικαιωμάτων με έντονο μειονοτικό αντίκτυπο. Τα δικαιώματα αυτά είναι η οικογενειακή και ιδιωτική ζωή, η ελευθερία έκφρασης, η θρησκευτική ελευθερία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι. Στη βάση αυτών των δικαιωμάτων το ΕΔΔΑ έχει εξετάσει στη μακρόχρονη διάρκεια της λειτουργίας του ουκ ολίγες ατομικές προσφυγές από μειονοτικούς, που παραπονούνται για την παραβίαση ατομικών ελευθεριών τους λόγω της μειονοτικής τους διάστασης. Το τελευταίο κομμάτι του δεύτερου μέρους είναι αφιερωμένο στην (ενδεικτική) παρουσίαση αποφάσεων του Δικαστηρίου πάνω στα μόλις προαναφερόμενα δικαιώματα. Γίνεται, με άλλα λόγια μια προσπάθεια να φανεί ο ρόλος και οι θέσεις του ΕΔΔΑ σε σχέση με την προάσπιση και πραγματική προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων από αυθαίρετες καταχρηστικές κρατικές παρεμβάσεις.

Ευρωπαϊκό δίκαιο
Μειονότητες -- Δίκαιο και νομοθεσία
Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ευρωπαϊκή Κοινότητα
Διεθνές δίκαιο
Μειονότητες

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.