Η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση: το παράδειγμα της Γαλλίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση: το παράδειγμα της Γαλλίας

Ζαφειροπούλου, Χαρίκλεια Μ.

Παπαγιαννόπουλος, Ηλίας

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι αφενός, να εκτιμηθεί η σχέση που υφίσταται ανάμεσα στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και την ευρωπαϊκή εκπαίδευση και ειδικότερα η συμβολή της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής στην καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, και αφετέρου η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας στο πλαίσιο του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος και της γαλλικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Για την καλύτερη προσέγγιση του θέματος, η συγκεκριμένη μελέτη διαρθρώνεται με την ακόλουθη δομή. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μία εκτενής αναφορά στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση και την εξέλιξη της μέσα στο χρόνο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και τις αλλαγές που έχουν επέλθει σε αυτή μέσα από τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύονται διεξοδικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ως φορείς που ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση, προωθούν την κατάρριψη των ιστορικών προκαταλήψεων, προάγουν την διαπολιτισμικότητα, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και την ανεκτικότητα απέναντι σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Στο τρίτο κεφάλαιο, προσδιορίζεται η έννοια της ταυτότητας, τα βασικά χαρακτηριστικά της και τα προβλήματα που την περιβάλλουν, η εθνική ταυτότητα, η οποία οικοδομείται σε δύο άξονες, τη γλώσσα και το έθνος, καθώς και ο ισχνός χαρακτήρας της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τα προβλήματα νομιμοποίησης για την Ε.Ε. που προκύπτουν από αυτήν. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται μια αναλυτική παρουσίαση της εκπαιδευτικής πολιτικής της Γαλλίας από τον 19ο αιώνα μέχρι τον 20ο αιώνα, οι βασικοί παράγοντες που επηρέασαν τη διαμόρφωσή της, το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας στην παρούσα φάση και η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας στο πλαίσιο αυτού.

Master Thesis

Εθνικισμός
Εκπαίδευση -- Γαλλία
Εκπαίδευση και κράτος
Εκπαίδευση -- Ιστορία
Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της
Εκπαιδευτική πολιτική


Ελληνική γλώσσα

2015-03-17T12:02:19Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.