Ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Η περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου

Μπακέλλα, Αλεξάνδρα

Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
Φαραντούρης, Νικόλαος

Η ενέργεια είναι πολύτιμο αγαθό,καθώς όχι μόνο είναι άρρηκτα δεμένη με την καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά αποτελεί και την «ατμομηχανή» της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας. Οι ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και των οδών εφοδιασμού. Ως εκ τούτου,η ασφάλεια εφοδιασμού βρίσκεται πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα των κρατών μελών της ΕΕ. Με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας της Ευρώπης στον απόηχο του ρωσοουκρανικού πολέμου. Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η Ελλάδα,αφού η ανάδειξή της σε διαμετακομιστικό κέντρο θα έχει τόσο γεωπολιτικό όσο και οικονομικό όφελος, λειτουργώντας ως «αντίδοτο» στην κρίση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι να εξεταστεί εάν,ενόψει των προσφάτως ανακαλυφθέντων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εφικτή η σύγκλιση των συμφερόντων των εμπλεκομένων κρατών της περιοχής,σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των εχθροπραξιών και εκτόνωσης του εχθρικού κλίματος που επικρατεί (συριακή κρίση,ανατροπή καθεστώτων, εκρηκτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή,Αραβική Άνοιξη,εκκρεμή ζητήματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών) χάριν εγγύησης της οικονομικής σταθερότητας και της κοινωνικής ευημερίας. Το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξουμε είναι ότι υπό το πρίσμα των τρεχουσών εξελίξεων και τη γενικότερη ρευστότητα της κατάστασης στην περιοχή,η Μεσόγειος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο για επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ των δρώντων της περιοχής.

Master Thesis

Ενεργειακή πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση


Ελληνική γλώσσα

2015-05-05T11:42:47Z
2014-10-27


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.