Ναυλώσεις πλοίων και προβληματισμοί που σχετίζονται με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2014 (EL)

Ναυλώσεις πλοίων και προβληματισμοί που σχετίζονται με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο

Τσίρκα, Ευαγγελία

Ναυτιλία
Βλάχος, Γεώργιος
Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών

Η εμπορική ναυτιλία αποτελεί τον κλάδο των μεταφορών που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών για τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών δια θαλάσσης. Η ναυτιλιακή βιομηχανία, στο μεγαλύτερο μέρος της, ασχολείται με την εκτέλεση του διεθνούς εμπορίου και επομένως λειτουργεί σε ένα περίπλοκο παγκόσμιο πλαίσιο με οικονομικές πολιτικές και κοινωνικές συμφωνίες ανάμεσα σε ναυτιλιακές εταιρίες, φορτωτές, κυβερνητικές οργανώσεις και άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Ο ρόλος της τόσο στα πλαίσια μιας εθνικής οικονομίας όσο και στα πλαίσια της παγκόσμια οικονομίας είναι ουσιαστικός. Όπως είναι λοιπόν λογικό η νομοθεσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και για τον πλοιοκτήτη αλλά και το ναυλωτή. Αφού γίνει μια σύντομη διάκριση της Tramp και της Liner ναυτιλίας θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο το ναυτικό δίκαιο είναι υπεύθυνο ώστε να ρυθμίσει τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχοντας σαν αντικείμενο την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η θάλασσα είτε ως πηγή ενέργειας και πλούτου είτε ως φυσικό στοιχεί για την μεταφορά πραγμάτων και τη διακίνηση προσώπων με πλοία. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δοθεί έμφαση στη αναγνώριση των νομικών διαφορών μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της ναυτιλιακής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα στη παρούσα διπλωματική εργασία θα εξετάσουμε το πλοίο από νομική άποψη. Τι ρόλο παίζει επίσης στην πολιτική της ναύλωσης η ταυτότητα και η εθνικότητα του. Ακόμα θα αναλύσουμε ποια είναι τα φυσικά και ποια τα νομικά πρόσωπα εκμετάλλευσης του πλοίου. Θα ξεκαθαρίσουμε επιπλέον την έννοια της ναύλωσης αφού αναφερθούμε στους κυριότερους τύπους ναυλοσυμφώνων. Ακόμα θα γίνει πλήρης αναφορά στις υποχρεώσεις του ναυλωτή και του εκναυλωτή αντίστοιχα ανάλογα με τον τύπο ναύλωσης.

Master Thesis

Ναυλοσύμφωνα
Ναύλωση και ναύλος
Ναυτικό δίκαιο
Πλοία -- Οικονομικές απόψεις


Ελληνική γλώσσα

2014-11-13
2015-05-06T09:54:44Z


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.