Ηλεκτρονικά - Διαδικτυακά εγκλήματα: κατηγορίες και αντιμετώπιση αυτών

Ηλεκτρονικά - Διαδικτυακά εγκλήματα: κατηγορίες και αντιμετώπιση αυτών

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Πειραιώς   

Αποθετήριο :
Διώνη   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ηλεκτρονικά - Διαδικτυακά εγκλήματα: κατηγορίες και αντιμετώπιση αυτών

Αλεξάκης, Γιώργος

Λαμπρινουδάκης, Κωνσταντίνος
Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Bachelor Dissertation

2015-03
2015-08-02T15:57:19Z


Η πληροφορία δε γνωρίζει σύνορα αλλά ούτε και το έγκλημα πια. Ο χρήστης του διαδικτύου είναι περισσότερο ευάλωτος από οποιονδήποτε άλλον δεδομένου ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και από την πιο απλή χρήση του διαδικτύου είναι αναρίθμητοι και πολλαπλασιάζονται καθημερινά με γοργό ρυθμό. Οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο μπορούν να τελέσουν ακόμα και εγκλήματα που με τον παραδοσιακό τρόπο δε θα τολμούσαν καν να σκεφτούν. Είναι γενικά παραδεκτό πως η ηλεκτρονική εγκληματικότητα διογκώνεται καθημερινά και αποτελεί την ουσία της ασφαλείας των πληροφοριακών συστημάτων της σύγχρονης ψηφιακής κοινωνίας. Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου καθώς και οι γενικότερες αλλαγές που επέφεραν οι καινοτόμες τεχνολογίες, έχουν δώσει νέες διαστάσεις στη συμβατική εγκληματικότητα καθιστώντας την απειλητική και επικίνδυνη ακόμα και στους μέσους και ενημερωμένους χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτή η ραγδαία εξελισσόμενη πραγματικότητα όπως επίσης και η υπερεθνική διάσταση που παίρνουν κάποια από τα ηλεκτρονικά εγκλήματα είναι οι βασικότεροι παράγοντες που δυσχεραίνουν το έργο του νομοθέτη σχετικά με τη δίωξη και την ποινική αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών. Οι σύγχρονες εγκληματικές απειλές χαρακτηρίζονται από τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας εξελιγμένων συστημάτων και υψηλής τεχνογνωσίας. Η αντιμετώπιση τους είναι ζήτημα καίριας σημασίας για κάθε οργανισμό που θα πρέπει να μεριμνά συνεχώς για την πρόληψη εκδήλωσης επιθέσεων, ανίχνευση τους αλλά και άμεση αντίδραση προς αποκατάσταση της προκληθείσας ζημιάς όταν αυτή συμβεί. Η όλη πολιτική ασφαλείας επιβάλλει συνδυασμό τεχνολογικών μέτρων, συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού όπως και των απλών οικιακών χρηστών σε θέματα ασφάλειας. Τέλος, όσο αφορά το έργο των αρμόδιων διωκτικών αρχών, χρειάζεται εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υπηρεσιών δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού των υπηρεσιών στη μεθοδολογία διερεύνησης εγκλημάτων στα οποία χρησιμοποιείται με οποιαδήποτε τρόπο η ψηφιακή τεχνολογία.

Internet -- Security measures
Computer crimes -- Prevention
Ηλεκτρονικά εγκλήματα
Διαδίκτυο (Internet) -- Μέτρα ασφαλείας
Computer crimes

Ελληνική γλώσσα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.