Η επίδραση των προθεσμιακών συμβολαίων σε δείκτη μετοχών στην μεταβλητότητα της τρέχουσας αγοράς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1999 (EL)

Η επίδραση των προθεσμιακών συμβολαίων σε δείκτη μετοχών στην μεταβλητότητα της τρέχουσας αγοράς

Αρμοδώρου, Μαριάννα

Τσιριτάκης, Εμμανουήλ
Χρηματοοικονομική και Τραπεζική με κατεύθυνση στην Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική
Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι η μεγάλη ανάπτυξη της διαπραγμάτευσης προθεσμιακών συμβολαίων σε δείκτη μετοχών, τα οποία, μάλιστα, θεωρούνται ως μια από τις πιθανές αιτίες εμφάνισης αυξημένης μεταβλητότητας στην χρηματιστηριακή αγορά. Η διαπραγμάτευσή τους έχει ξεκινήσει από το 1982 και επομένως υπάρχει μεγάλος όγκος στοιχείων για τον έλεγχο της υπόθεσης ότι η προθεσμιακή αγορά αυξάνει την μεταβλητότητα της τρέχουσας αγοράς Παρ’ όλα αυτά τα εμπειρικά αποτελέσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας δεν ταυτίζονται. Στην παρούσα εργασία ελέγχονται οι εξής υποθέσεις: α) αν η εισαγωγή ενός προθεσμιακού συμβολαίου σε δείκτη μετοχών αυξάνει την μεταβλητότητα (volatility) του υποκείμενου δείκτη και αν οι μακροοικονομικές διαταράξεις μιας οικονομίας επηρεάζουν την μεταβλητότητά της β) αν η μεταβλητότητα της προθεσμιακής αγοράς είναι μεγαλύτερη από την μεταβλητότητα της τρέχουσας αγοράς και γ) αν η αύξηση της interday μεταβλητότητας της τρέχουσας αγοράς οδηγεί σε αύξηση του όγκου συναλλαγών της προθεσμιακής αγοράς. Στην εισαγωγή περιλαμβάνεται ο σκοπός της διατριβής, εισαγωγικά και ιστορικά στοιχεία για τα προθεσμιακά συμβόλαια σε δείκτη μετοχών και την μεταβλητότητα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει την ανασκόπηση της αρθρογραφίας και βιβλιογραφίας, το τρίτο μέρος την ανασκόπηση των εμπειρικών αποτελεσμάτων της βιβλιογραφίας, στο τέταρτο μέρος περιγράφονται τα δεδομένα και η μεθοδολογία, στο πέμπτο μέρος δίνονται τα εμπειρικά αποτελέσματα και τα συμπεράσματα και τέλος στο τελευταίο μέρος υπάρχει μια συνολική περίληψη της διατριβής.

Master Thesis

Stocks
Δείκτες μετοχών
Μετοχές


Ελληνική γλώσσα

1999-09-16
2015-08-25T08:13:47Z


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.