Υπάρχει προβλεπτική ικανότητα των μελλοντικών spot τιμών στα συμβόλαια futures;

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1999 (EL)

Υπάρχει προβλεπτική ικανότητα των μελλοντικών spot τιμών στα συμβόλαια futures;

Βασιλείου, Αναστάσιος

Τσιριτάκης, Εμμανουήλ
Χρηματοοικονομική και Τραπεζική με κατεύθυνση στην Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική
Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Η παρούσα διπλωματική διατριβή εξετάζει εάν και κατά πόσο παρατηρώντας τις τιμές των συμβολαίων FUTURES και συγκεκριμένα των Stock Index Futures, μπορεί να αντληθεί κάποια πληροφόρηση σχετικά με τις μελλοντικές τιμές των υποκείμενων τίτλων. Κατά πολλούς ακαδημαϊκούς, αλλά και επαγγελματίες της αγοράς, τα futures συντελούν στο έργο της ανακάλυψης της μελλοντικής τιμής (price discovery) του υποκείμενου τίτλου, αποκαλύπτοντας στο παρόν το «μέλλον» μιας μετοχής. Με άλλα λόγια, αυτό που πιστεύει η αγορά για το που θα βρίσκεται μελλοντικά η τιμή μιας μετοχής μπορεί να το αντιληφθεί κανείς μέσω της αγοράς των μελλοντικών συμβολαίων. Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία η ροή νέων πληροφοριών ενσωματώνεται στις τιμές spot στις οποίες πιστεύεται ότι προεξοφλείται το «μέλλον». Κατά αυτήν την αντίληψη οι τιμές των μελλοντικών συμβολαίων δεν εμπεριέχουν κανένα επιπλέον στοιχείο που να αποτελεί ένδειξη της μελλοντικής πορείας μιας μετοχής. Το μέλλον θα καθοριστεί απλώς από την εισροή των καινούργιων ειδήσεων σε μακροοικονομικό και μικροοικονομικό περιβάλλον. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να ερευνηθεί η πιθανότητα κάποιος από τους δύο τίτλους (futures, spot) να προηγείται χρονικά στις μεταβολές του και παράλληλα να προβλέπει την κίνηση του άλλου. Για τον σκοπό αυτό γίνεται χρήση των πλέον σύγχρονων εργαλείων ποσοτικής ανάλυσης όπως είναι το Dickey - Fuller test και το Granger Causality test.

Master Thesis

Stocks -- Prices
Stock index futures
Προθεσμιακή συμφωνία δείκτη μετοχών
Μετοχές -- Τιμές


Ελληνική γλώσσα

2015-08-25T09:55:00Z
1999


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.