Ποιότητα στη διαδικασία ανάπτυξης καινοτομικών ιδεών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2000 (EL)

Ποιότητα στη διαδικασία ανάπτυξης καινοτομικών ιδεών

Καλαμπούκας, Κωνσταντίνος Ζ.

MBA TQM International - Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Ολική Ποιότητα με διεθνή προσανατολισμό (MBA TQM Int)
Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Κουρεμένος, Αθανάσιος

Η ιστορία διακρίνεται για τον πλούτο της προσφερόμενης σκέψης και του τρόπου ερμηνείας διαφόρων φιλοσοφικών και επιστημονικών θεμάτων. Οι θέσεις του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Αρχιμήδη και όλων εκείνων που μας έκαναν περήφανους για την καταγωγή μας, αποτελούν ακόμα και σήμερα τη βάση για αρκετές από τις σύγχρονες θεωρίες. Ποιος άραγε δε γνωρίζει σήμερα την τεχνική της μαιευτικής, η οποία επινοήθηκε από τον Σωκράτη και εφαρμόστηκε κατά κόρον από τον ίδιο αλλά και από πολλούς άλλους συνεχιστές του. Η ικανότητα των αρχαίων προγόνων μας να οργανώνουν την διαθέσιμη πληροφόρηση, κατά τρόπο που να παράγουν αξιοζήλευτες έννοιες και παρατηρήσεις, αποτελεί ένα δείγμα της διευρυμένης φαντασίας και δημιουργικής σκέψης τους. Στην αρχαία εποχή άρχισαν επίσης να αναπτύσσονται οι πρώτοι όροι της συναλλαγής, του εμπορίου και της αντίληψης για την κατασκευή κομψοτεχνημάτων υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Οι πρώτες έννοιες της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας θα πρέπει μάλλον να αναζητηθούν στην εποχή εκείνη. Όμως ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε και είναι άξιος θαυμασμού από όλο τον κόσμο διέθετε δύο σημαντικά στοιχεία. Την πρωτοτυπία που τη διακρίνουμε στα διάφορα έργα που αποτελούν την κληρονομιά μας, αλλά και την θαυμάσια αρμονία τους με τις διάφορες διαστάσεις ποιότητας, όπως η αντοχή στο χρόνο, η ακρίβεια κατασκευής, κ ά. Η έννοια της πρωτοτυπίας είναι συνυφασμένη με την δημιουργική σκέψη των ανθρώπων που την παράγουν. Σε επίπεδο οργάνωσης και διοίκησης, αυτό μεταφράζεται στην ικανότητα να σκεφτόμαστε πιο πέρα από την κοινή λογική προκείμενου να εντοπίζουμε ευκαιρίες που θα βελτιώνουν την απόδοση και αποτελεσματικότητα της καθημερινής μας λειτουργίας. Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια να αξιολογηθεί η ποιότητα της διαδικασίας ανάπτυξης καινοτομικών ιδεών από τις ελληνικές επιχειρήσεις Οι βασικές κατευθύνσεις υλοποίησης της αξιολόγησης είναι δύο. Πρώτα, γίνεται μία καταγραφή των διάφορων τεχνικών και πρακτικών που χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αναπτύξουν ιδέες για καινοτομικά προϊόντα και υπηρεσίες, ώστε να προσφέρουν επιπλέον αξία στον πελάτη. Δεύτερον, αξιολογείται η διαδικασία ανάπτυξης ιδεών υπό το πρίσμα των αρχών της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας.

Master Thesis

Διοίκηση ολικής ποιότητας
Research -- Methodology
Total quality management
Έρευνα -- Μεθοδολογία


Ελληνική γλώσσα

2015-09-11T06:20:19Z
2000-07


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.