Ανάλυση ναυτικών ατυχημάτων με χρήση όρυξης δεδομένων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2002 (EL)

Ανάλυση ναυτικών ατυχημάτων με χρήση όρυξης δεδομένων

Κόκοτος, Δημήτριος Χ.

Γκιζιάκης, Κωνσταντίνος
Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών

Ο καθορισμός των παραγόντων που επιδρούν στα ναυτικά ατυχήματα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, γεγονός αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα. Σκοπός της παρούσας διατριβής, όπως αναφέρεται στο πρώτο κεφάλαιο, είναι η διερεύνηση του συνδυασμού των παραγόντων ο οποίος οδηγεί στην ολική απώλεια με δεδομένο ότι για ένα πλοίο έχουμε την πληροφορία ότι έχει καταγραφεί ολική απώλεια. Επίσης είναι η εξέταση του συνδυασμού παραγόντων που παρόλο που έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, δεν κατέληξε σε ολική απώλεια. Διερευνάται με βάσει την συνεπαγωγή «αίτιο» - «αποτέλεσμα» η ολική απώλεια των πλοίων (αποτέλεσμα) σε σχέση με ένα σύνολο παραγόντων (αίτιο) και στη συνέχεια ελέγχεται η χρησιμότητα της διερεύνησης. Προς τούτο εφαρμόσθηκαν τεχνικές Όρυξης Δεδομένων (Data mining). Μετατράπηκαν τα πρωτογενώς ακατέργαστα δεδομένα, όπως αυτά συλλέχθηκαν από τις διάφορες πηγές, σε ένα δομημένο αρχείο πληροφοριών στο οποίο κάθε ατύχημα θα συνδέεται με τους παράγοντες προς διερεύνηση, όπως η γεωγραφική περιοχή, οι καιρικές συνθήκες, η χωρητικότητα, ο τύπος πλοίου κ.ο.κ. Η εφαρμογή των τεχνικών Όρυξης Δεδομένων με χρήση Δένδρων απόφασης (Decision Trees) παρήγαγε κανόνες διερεύνησης της ολικής απώλειας ενός πλοίου. Ουσιαστικά λοιπόν, έγινε μετασχηματισμός μη δομημένης πληροφορίας σε σύστημα που βοηθά την λήψη αποφάσεων.

Doctoral Thesis

Electronic data processing
Ναυτικά ατυχήματα -- Ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων
Ναυτιλία -- Στατιστική
Στατιστική -- Επεξεργασία δεδομένων
Ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων -- Στατιστική ανάλυση
Statistics -- Data processing
Shipping -- Statistics


Ελληνική γλώσσα

2002
2015-09-14T05:57:58Z


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.