Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing): μια ολοκληρωμένη προσέγγιση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




1997 (EL)

Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing): μια ολοκληρωμένη προσέγγιση

Μαντέλης, Πολυχρόνης Δ.

Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)
Αρτίκης, Γεώργιος

Στις σελίδες της παρούσας διπλωματικής εργασίας αναπτύσσεται ο θεσμός της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Η ανάπτυξη βασίζεται στη λογική μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης του χρηματοδοτικού θεσμού προσπαθώντας να καλύψει όλες τις βασικές πτυχές του. Βασικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι να προσεγγίσει όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά τη χρηματοδοτική μίσθωση έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να κατανοήσει σε βάθος το συγκεκριμένο θεσμό. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής προσέγγισης είναι η ανάπτυξη σε ξεχωριστό κεφάλαιο (κεφ.5), της διαδικασίας υπογραφής μίας σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, με βάση τη συνήθη πρακτική των εταιριών του χώρου. Η διπλωματική εργασία αρχίζει με μία γενική εισαγωγή όπου αναφέρονται οι βασικές αιτίες ανάπτυξης του θεσμού στις σύγχρονες οικονομίες. Στα επόμενα κεφάλαια (κεφ.3 και 4) παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές του θεσμού, καθώς και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Το κεφάλαιο 5 όπως αναφέρθηκε και παραπάνω παρουσιάζει τη πρακτική προσέγγιση μέσα από μια τυπική διαδικασία υπογραφής μίας σύμβασης. Το κεφάλαιο 7 διαπραγματεύεται το νομικό πλαίσιο του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης όπως αυτό ισχύει στον ελληνικό χώρο. Αναπτύσσονται τα βασικά άρθρα του 1665/86 όπως τροποποιήθηκαν από τον 2367/97 ενώ παράλληλα αναφέρονται και όλα τα νομοθετήματα που επηρεάζουν άμεσα το θεσμό της χρηματοδοτικής μίσθωσης στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια 8 και 9 αναφέρονται στη χρηματοοικονομική και λογιστική προσέγγιση του θεσμού. Στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής προσέγγισης, αρχικά γίνεται μία παρουσίαση των κυριοτέρων μεθόδων σύγκρισης της χρηματοδοτικής μίσθωσης με το άμεσα ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό θεσμό, το τραπεζικό δάνειο, ενώ στη συνέχεια γίνεται η σύγκριση της με το δάνειο. Η σύγκριση γίνεται με τη συνεχή παράθεση διαφορετικών παραδειγμάτων με πραγματικά δεδομένα της αγοράς και την αντίστοιχη παράθεση των αποτελεσμάτων της σύγκρισης. Η λογιστική προσέγγιση παρουσιάζει τις περιπτώσεις της Ελλάδας (βάσει του ελληνικού λογιστικού σχεδίου) και των Η.Π.Α. όπου αναπτύσσονται αναλυτικά οι λογιστικές εγγραφές, βάσει των εντελώς διαφορετικών με την Ελλάδα λογιστικών προτύπων των ΗΠΑ. Τα κεφάλαια 10 έως και 13 αναλύουν την ελληνική και διεθνή αγορά της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Στη περίπτωση της Ελλάδας γίνεται ανάλυση, της συνολικής αγοράς καθώς και ανάλυση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον Ελληνικό χώρο. Η περίπτωση της διεθνούς αγοράς φτάνει σε επίπεδο χωρών της Ευρώπης παρουσιάζοντας βασικά μεγέθη και ιδιαιτερότητες του θεσμού σε αυτές της χώρες. Στο τέλος της εργασίας βρίσκονται τα παραρτήματα που αποτυπώνουν γραφικά τις αναλύσεις της ελληνικής και διεθνούς αγοράς αντίστοιχα ενώ στο τελευταίο παράρτημα παρουσιάζεται ένα υπόδειγμα σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Master Thesis

Leasing
Χρηματοδοτική μίσθωση


Ελληνική γλώσσα

2015-09-16T07:27:43Z
1997-10


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.