Στρατηγική ανάλυση του κλάδου των αερομεταφορών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2002 (EL)

Στρατηγική ανάλυση του κλάδου των αερομεταφορών

Τετράδη, Μαριάννα Β.

Γεωργόπουλος, Νικόλαος
Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ)

Η εργασία ασχολείται με την ανάλυση του κλάδου των αερομεταφορών τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Εξετάζονται οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την προσφορά καθώς και τη ζήτηση του αεροπορικού προϊόντος. Στη συνέχεια αναλύονται οι δυνάμεις ανταγωνισμού στην αεροπορική βιομηχανία με τη βοήθεια του υποδείγματος του Porter και τέλος εξετάζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός της EasyJet. Οι αερομεταφορές παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο σύνολο τους στη μεταφορά επιβατών, εμπορευμάτων και ταχυδρομείου, αν και το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου των αερομεταφορών καλύπτει η μεταφορά επιβατών. Το κομμάτι αυτό είναι υψηλότερο στη χώρα μας σε σχέση με την παγκόσμια αγορά. Εξετάζοντας διαχρονικά την ανάπτυξη των αερομεταφορών παρατηρούμε ότι παρουσιάζει μία σταθερά ανοδική πορεία αλλά με διάφορες διακυμάνσεις, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες. Παράλληλα, παρουσιάζονται διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης της αεροπορικής βιομηχανίας σε πολλές περιοχές παγκοσμίως. Οι διαφορές αυτές οφείλονται στην κατάσταση βιομηχανικής ωριμότητας στην οποία βρίσκεται η κάθε περιοχή. Η αεροπορική αγορά της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται σε κατάσταση ωριμότητας, ενώ η ευρωπαϊκή έχει περιθώρια ανάπτυξης αφού είναι σημαντικά μικρότερου μεγέθους από την πρώτη. Η πορεία των αεροπορικών μεταφορών στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την πορεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η οποία διέθετε το μονοπώλιο από το 1956 μέχρι σχεδόν τις αρχές της δεκαετίας του '90. Οι προβλέψεις για την Ελλάδα, όσον αφορά την ανάπτυξη των αερομεταφορών, είναι πολύ ευνοϊκές καθώς προβλέπεται μεγάλη αύξηση της αεροπορικής κίνησης κυρίως προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, γεγονός το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της υποδομής των αεροδρομίων αυτών.

Master Thesis

Αεροναυτική, Εμπορική -- Ελλάδα
Strategic planning
Management
Διοίκηση και οργάνωση
Στρατηγικός σχεδιασμός
Aeronautics, Commercial -- Greece


Ελληνική γλώσσα

2015-09-18T08:30:03Z
2002


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.