Η επίδραση της ημέρας της εβδομάδας στις αποδόσεις του δείκτη. Αποτελέσματα από τον ελληνικό και διεθνή χώρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2001 (EL)

Η επίδραση της ημέρας της εβδομάδας στις αποδόσεις του δείκτη. Αποτελέσματα από τον ελληνικό και διεθνή χώρο

Τζαβλάκη, Θεονύμφη

Χρηματοοικονομική και Τραπεζική με κατεύθυνση στην Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική
Διακογιάννης, Γεώργιος
Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών αποτέλεσε από τις αρχές του αιώνα η προσπάθεια πρόβλεψης της επόμενης κίνησης του χρηματιστηρίου. Ένα από τα πιο αινιγματικά φαινόμενα που πρωτοπαρατηρήθηκε στη δεκαετία του '30. ήταν η ύπαρξη περιοδικότητας στις αποδόσεις των μετοχών ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας, το μήνα του έτους, και την ύπαρξη ή όχι αργιών. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν να κλονίζουν την θεωρία αποτελεσματικότητας της αγοράς, γι' αυτό αξίζει τον κόπο να τα διερευνήσουμε περαιτέρω. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει αφορούν στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Μ. Βρετανίας. Οι ερευνητές έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάλυση χρηματιστηρίων αναπτυγμένων χωρών, ίσως επειδή οι αγορές σε αυτά είναι πιο πιθανό να λειτουργούν αποτελεσματικά. Τα χρηματιστήρια των αναπτυσσόμενων χωρών είχαν κατά κάποιο τρόπο παραμεληθεί από τους ερευνητές για αρκετά χρόνια και μόνο την τελευταία δεκαετία αρχίζουν να τα ερευνούν συστηματικά. Η έλλειψη έρευνας για τις αναπτυσσόμενες χώρες ίσως να οφείλεται στο ότι αυτές χαρακτηρίζονται από ασταθή πολιτικά γεγονότα και αδύναμη οικονομία. Αυτές οι ιδιαιτερότητες πολύ πιθανόν να οδηγούσαν σε μεροληπτικά αποτελέσματα όσον αφορά την περιοδικότητα στις αποδόσεις των μετοχών. Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί με τη μελέτη ύπαρξης περιοδικότητας στις αποδόσεις αναπτυσσόμενων χρηματιστηριακών αγορών, και πιο συγκεκριμένα με την ύπαρξη ή όχι επίδρασης της ημέρας της εβδομάδας στις αποδόσεις δεικτών (day of the week effect). To κίνητρο για την εκπόνηση της αποτέλεσε η έλλειψη συστηματικής έρευνας, όπως προαναφέρθηκε. Επομένως η εργασία είναι ίσως πρωτότυπη για ορισμένες από τις χώρες που θα μελετηθούν, όπως το Μεξικό, η Χιλή και το Πακιστάν. Για την Ελλάδα, η μελέτη έχει ξαναγίνει, για διαφορετική χρονική περίοδο, από κάποιους ερευνητές, ωστόσο η παρούσα εργασία προχωρά ένα βήμα παρακάτω ελέγχοντας την ύπαρξη συσχέτισης των αποδόσεων μεταξύ διαδοχικών ημερών καθώς και την ύπαρξη συσχέτισης του χρηματιστηρίου της Ελλάδας με το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Master Thesis

Stocks -- Prices
Διαχείριση χαρτοφυλακίου
Δείκτες μετοχών
Μετοχές -- Τιμές
Portfolio management


Ελληνική γλώσσα

2001
2015-09-18T10:42:27Z


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.