Διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2009 (EL)

Διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων

Λαγουδάκη, Βερονίκη

Κάτσικας, Σωκράτης
Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Η συνεχής πρόοδος και εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών και η ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου έχει οδηγήσει στην διακίνηση μεγάλου όγκου πολυμεσικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Συγχρόνως όμως αναπτύσσεται η πειρατεία, που αποτρέπει τους ιδιοκτήτες του περιεχομένου από την επιλογή του διαδικτύου ως αποδοτικού και φθηνού διαύλου διανομής του ψηφιακού περιεχομένου τους. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο γύρω από τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας και πως αυτοί ενσωματώνονται στο σύστημα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Αναλύεται η αναγκαιότητα προστασίας του ψηφιακού περιεχομένου και πως οδηγηθήκαμε σε Σύστημα Ψηφιακής Διαχείρισης Δικαιωμάτων (DRM). Κατόπιν, παρουσιάζονται ορισμοί DRM συστημάτων. Συγκεκριμένα, προτείνονται τα Συστήματα Ψηφιακής Διαχείρισης Δικαιωμάτων, ως μέσα προστασίας της νομοθετικής κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) και υποστήριξης της διανομής του ψηφιακού περιεχομένου μέσω των δικτύων και του διαδικτύου, για την αποφυγή περιπτώσεων παραβίασης του νόμου της πνευματικής ιδιοκτησίας. Ένα σύστημα DRM πραγματοποιεί τη διαχείριση όλων των δικαιωμάτων σχετικά με τις διαδικασίες περιγραφής, προσδιορισμού, τις εμπορικές συναλλαγές και την προστασία, τον έλεγχο χρήσης και την δίωξη των παραβιάσεων των πνευματικών δικαιωμάτων του ψηφιακού περιεχομένου από την δημιουργία ως την χρήση του. Στη συνέχεια μελετώνται τα τεχνολογικά μέσα προστασίας των DRM συστημάτων και αναλύονται οι τεχνολογίες κρυπτογράφησης, υδατογράφησης, πληρωμών και τεχνολογίες privacy. Τέλος αναφέρονται ορισμένα από τα εμπορικά συστήματα που είναι διαθέσιμα στην αγορά.

Bachelor Dissertation

Copyright
Πνευματική ιδιοκτησία
Ασφάλεια ηλεκτρονικών υπολογιστών
Δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας -- Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών
Cryptography
Computer security
Κρυπτογραφία


Ελληνική γλώσσα

2009
2015-09-21T12:03:00Z


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.