Εκτίμηση του συστηματικού κινδύνου μετοχών σε ρηχές ευρωπαϊκές αγορές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Εκτίμηση του συστηματικού κινδύνου μετοχών σε ρηχές ευρωπαϊκές αγορές

Γαβαλάς, Μάριος

Διακογιάννης, Γεώργιος
Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση του συστηματικού κινδύνου σε ρηχές Ευρωπαϊκές αγορές, δηλαδή σε αγορές με μικρό αριθμό αγοραστών/πωλητών άρα και με χαμηλή ρευστότητα, όπου οι τιμές εμφανίζουν εύκολα μεγάλες διακυμάνσεις. Οι τρείς ευρωπαϊκές αγορές που επιλέχθηκαν για τις ανάγκες της εμπειρικής μελέτης είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Απώτερος σκοπός της μελέτης, που θα πραγματοποιήσουμε, είναι πρώτον το γεγονός ότι πολλές φορές οι εσφαλμένα εκτιμημένοι συντελεστές βήτα των χρεογράφων αποτελούν αρνητικό παράγοντα που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της εμπορευσιμότητας αυτών των χρεογράφων. Είναι μια απόδειξη του ποσοστού των μηδενικών αποδόσεων που ενδεχομένως να έχει το χρεόγραφο μιας εταιρίας λόγω της σπάνιας εμπορευσιμότητάς του. Με βάση τις άνω παραδοχές θα δείξουμε ότι τα χαρτοφυλάκια που περιέχουν εταιρίες με χαμηλή κεφαλαιοποίηση είναι πιο επιρρεπείς στην παρατήρηση υψηλότερων ποσοστών μηδενικών αποδόσεων, σε σχέση με χαρτοφυλάκια που περιέχουν εταιρίες με υψηλή κεφαλαιοποίηση. Δεύτερον, εξετάζουμε πως επιδρά το διαφορετικό μήκος της περιόδου εκτίμησης των αποδόσεων στον υπολογισμό των συντελεστών βήτα. Όσο περισσότερες οι παρατηρήσεις μέσα στο δείγμα μας, τόσο μικρότερο θα είναι και το τυπικό σφάλμα της εκτίμησης μας και επομένως τα αποτελέσματα μας θα είναι πιο ακριβή.

Bachelor Dissertation

Χρεόγραφα
Ευρωπαϊκές αγορές
Κίνδυνος


Ελληνική γλώσσα

2016-04-07T08:11:23Z
2015-02


Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.