Ο εσωτερικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Διώνη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Ο εσωτερικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα

Σταυρινού, Μαριάνθη Π.

Η εργασία περιγράφει τη λειτουργία του Εσωτερικού ελέγχου κα τη σημασία αυτού στις σύγχρονες επιχειρήσεις αλλά και ειδικότερα στον τραπεζικό τομέα, με βάση κυρίως την Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, αλλά χρησιμοποιώντας και το Διαδίκτυο και εγχειρίδια και παρατηρήσεις σε καταστήματα τράπεζας δραστηριοποιούμενης στη χώρα μας. Ύστερα από την παράθεση του ορισμού, του σκοπού αλλά και της αναγκαιότητας της ύπαρξης του εσωτερικού ελέγχου, αναφέρονται στην εργασία οι κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να τηρούνται από τους εσωτερικούς ελεγκτές κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους. Περνώντας, στη συνέχεια, ειδικότερα στις τράπεζες, περιγράφεται η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου σε αυτές (οργάνωση, διοίκηση, καθήκοντα, αρμοδιότητες, πολιτικές, διαδικασίες κλπ.) καθώς και η στελέχωση αυτής (προσόντα και πρότυπα του εσωτερικού ελεγκτή, γνώσεις και δεξιότητες των ελεγκτών, εκπαίδευση και αξιολόγησή τους αλλά και εποπτεία τους) με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στο θέμα της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας των στελεχών – ελεγκτών. Δεν παραλείπεται η αναφορά στο πλαίσιο εργασίας των ελεγκτών στις τράπεζες (συμμόρφωση προς πολιτικές, διαδικασίες και κανονισμούς, οικονομική και αποτελεσματική χρήση πόρων κλπ.), ενώ περιγράφονται στη συνέχεια τα στάδια εργασίας του εσωτερικού ελέγχου στα πιστωτικά αυτά ιδρύματα. Έτσι, δίδεται βαρύτητα στην κατάρτιση του ελεγκτικού χρονοδιαγράμματος, στους ελέγχους λειτουργιών και τους κατασταλτικούς ελέγχους των υπηρεσιακών μονάδων αλλά και στη συνεχή παρακολούθηση των ευρημάτων του κάθε ελέγχου μέσω του ετήσιου προγράμματος δράσης. Στα τελευταία κεφάλαια της εργασίας, παρατίθενται προγράμματα ελέγχου σε ενδεικτικά τμήματα ενός τραπεζικού καταστήματος, όπως το ταμείο και οι χορηγήσεις, ενώ περιγράφεται και η σημαντική λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου. Βασικό συμπέρασμα, τέλος, της εργασίας είναι ότι, με στήριγμα τον εσωτερικό έλεγχο και τον επιστημονικό τρόπο προσέγγισης των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων, κάθε τράπεζα αξιολογεί την εφαρμογή των εσωτερικών της διαδικασιών, επισημαίνει τις λειτουργικές της αδυναμίες και προβαίνει στις απαραίτητες βελτιώσεις. Έτσι, αποτρέπει παρενέργειες στον τρόπο διοίκησης, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε κοινωνική, πολιτική και οικονομική αναταραχή. Έτσι, η λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου κρίνεται ως απαραίτητη και ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κάθε πιστωτικό οργανισμό.

Master Thesis

Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες
Auditing, Internal


2006-09-13T08:48:43Z


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.