Εκτίμηση της ποιότητας σφαγίου τύπου "αμνός γάλακτος" του Μπουτσκου προβάτου της Ηπείρου

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Εκτίμηση της ποιότητας σφαγίου τύπου "αμνός γάλακτος" του Μπουτσκου προβάτου της Ηπείρου (EL)
Meat production of the Boutsko breed of ewes in Epirus (EN)

FOLINAS (Γ. Σ. ΦΩΛΙΝΑΣ), G.

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

2018-01-31


Σε ένα ποίμνιο από 244 πρόβατα της ορεινής φυλής Μποΰτσκο της Ηπείρου (Καλαρρΰτικο), ηλικίας 1-6 ετών και εκτρεφομενα κατά το ημιεκτατικο σύστημα, στα βορειοανατολικά του Ν. Καρδίτσας (Χειμώνας) και στα ορεινά της Πίνδου (Καλαρρυτες-Θέρος) μελετήθηκε η κρεοπαραγωγική αύξηση των γαλουχουμένων αρνιών και η ποιότητα των σφαγίων τους. Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προέκυψαν τα ακόλουθα : 1. Το σωματικό βάρος (χλγ.) των αρνιών στη γέννηση ήταν 4,3 ±0,12 (μονόδυμα αρσενικά), 3,9±,10 (μονόδυμα θηλυκά, Ρ<0.05) και 3,6±0,08 (δίδυμα, Ρ<0.01) και στη σφαγή 11,2±0,25, 10,7±0,23 και11,3±0,36, αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα βάρη σφαγίου ήταν 7,1 ±0,17, 7,1 ±0,17 και 6,96 ±0,25 χλγ. 2. Το ότι το Μποΰτσκο πρόβατο που μελετήθηκε, αν και διαθέτει ένα πολΰ ενδιαφέροντα γενότυπο, έχει χαμηλή κρεοπαραγωγική ικανότητα και για τη βελτίωση της επιβάλλεται η περαιτέρω εντατικοποίηση της εφαρμοζόμενης επιλογής. (EL)
A flock of 244 hill sheep of the indigenous Boutsko breed of Epirus (NW of Greece), 1-6 years old, reared under a transhumance system was used to study the growth of suckled lambs and their carcass quality. The results of the study have been summarized as follows: 1) Birth liveweight of lambs was 4.3 ±0.12 Kg (single males), 3.9±0,10 Kg (single females) (P<0.05) and 3.6±0.08 Kg (twins) (P<0.01). The corresponding liveweights at slaughterwerell.2±0.25Kg, 10.7±0.23Kg and 11.3±0.36 Kg and their carcass weights 7.1 ±0,17 Kg, 7.1±0,17 and 6.9 ±0.26 Kg. 2) The conclusion drawn from the results of this study is that the Boutsko breed is a useful and well adapted genotype of sheep. However, its meat productivity is very low and could be improved by further within breed selection and/or grazing on improved pasture. (EN)


Φυλή προβάτων Μπούτσκο (EL)
Κρεοπαραγωγή (EL)

Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας

English

Hellenic Veterinary Medical Society / Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (EN)


1792-2720
2585-3724
Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας; Τόμ. 51 Αρ. 2 (2000); 114-123 (EL)
Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society; Vol. 51 No. 2 (2000); 114-123 (EN)

Copyright (c) 2018 G FOLINAS (EN)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)