Σπάνια περίπτωση πολλαπλής συγγενούς διαμαρτίας σε χοιρίδιο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2019 (EL)

Σπάνια περίπτωση πολλαπλής συγγενούς διαμαρτίας σε χοιρίδιο (EL)
A rare case of multiple congenital malformations in a piglet (EN)

Deligiorgis, S.
Xylouri, E.
Menegatos, J.
Stoforos, E.

Περιγράφεται η περίπτωση ενός αρσενικού χοιριδίου φυλής Landrace που παρουσίασε συγγενή πολλαπλή διαμαρτία διάπλασης Οι συγγενείς διαμαρτίες διάπλασης περιγράφονται πιο συχνά στο χοίρο από τα άλλα κατοικίδια ζώα. Το χοιρίδιο γεννήθηκε από μια χοιρομητέρα ηλικίας 17 μηνών, μαζί με άλλα 5 χοιρίδια. Στη χοιρομητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είχε δοθεί κανένα φάρμακο ή ορμόνη. Η διατροφή της επίσης ήτανε ισορροπημένη. Κλινικά το χοιρίδιο παρουσίαζε αρθρογρύπωση των οπισθίων άκρων. Οι μύες του αριστερού οπίσθιου άκρου ήτανε ατροφικοί. Παρουσίαζε επίσης βραχυγναθία άνω γνάθου. Σταδιακά άρχισε να μειώνεται η όρεξη και να καθυστερεί η ανάπτυξη του μέχρι της ηλικίας των 50 ημερών που ψόφησε. Παρουσίαζε έλκη κατάκλισης στο πρόσωπο και στον αριστερό καρπό, ενώ η ουρά είχε νεκρωθεί. Σε ακτινογραφία των οπισθίων άκρων παρατηρήθηκε απλασία του αριστερού λαγονίου ενώ το αριστερό ισχιακό και το ηβικό ήτανε πολύ μικρότερα από του δεξιού ημιμορίου. Επίσης το αριστερό μηριαίο και η κνήμη ήτανε μικρότερα από τα αντίστοιχα δεξιά. Στη νεκροψία τα εσωτερικά μονοφυή όργανα ήτανε φυσιολογικά ενώ τά διφυή ήτανε ανισομεγέθη. Οι θηλές αριστερά ήτανε 7 και δεξιά 9. Τα ευρήματα από το σκελετό ήσαν: Στο κεφάλι παρατηρήθηκε μόνο βραχυγναθία άνω γνάθου. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι ήτανε 7, οι θωρακικοί 16. Ο 11ος θωρακικός είχε δύο εγκάρσια τρήματα αριστερά. Ο 16ος θωρακικός δεν είχε εγκάρσιο τρήμα δεξιά. Οι οσφυϊκοί ήτανε 6. Οι αριστερές εγκάρσιες αποφύσεις ήτανε μικρότερες από τις δεξιές. Ο 5ος και 6ος οσφυϊκός δεν είχαν εγκάρσιες αποφύσεις. Το Ιερό οστούν αποτελείτο από 4 σπονδύλους. Οι κοκκυγικοί ήτανε μόνο 6 γιατί οι υπόλοιποι είχαν νεκρωθεί. Το στέρνο αποτελείτο από 10 τμήματα. Οι πλευρές ήτανε 8 ζεύγη αληθείς και 8 ζεύγη ψευδείς. Οι αριστερές πλευρές ήτανε κοντότερες από τις δεξιές. Όλα τα οστά του αριστερού οπισθίου άκρου ήτανε μικρότερα από του δεξιού. Ο βαθμός αρθρογρύπωσης του αριστερού οπισθίου άκρου ήτανε μεγαλύτερος από του δεξιού άκρου. Τα δεδομένα μας δεν είναι αρκετά για να διερευνηθεί αν το αίτιο που προκάλεσε αυτή την πολλαπλή δυσπλασία είναι κληρονομικό ή αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων (EL)
It is described a case of multiple congenital malformations in a Landrace male piglet which lived for 50 days. It showed brachygnathia superior, arthrogryposis of hind limbs, malformations of the lumbar vertebrae and the sacrum, aplasia of the left ilium and of the muscles of the lift thigh and femur. Also all the bones of the left hind limb were shorter than the right ones. Malformations of the sternum and the ribs were present. The left ribs were shorter than the right ones The left lung, kidney and testicle were much shorter than the right ones. The causative agent was unknowh. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society

Αγγλική γλώσσα

2019-12-03


Hellenic Veterinary Medical Society / Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (EN)

1792-2720
2585-3724
Περιοδικό της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας; Τόμ. 35 Αρ. 1 (1984); 12-18 (EL)
Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society; Vol. 35 No. 1 (1984); 12-18 (EN)

Copyright (c) 2019 J. Menegatos, E. Stoforos, S. Deligiorgis, E. Xylouri (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.