Σύγχρονη αντίληψη για τους αισθητήρες του αυτοκινήτου: ασφάλεια του οχήματος και του πληρώματος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Σύγχρονη αντίληψη για τους αισθητήρες του αυτοκινήτου: ασφάλεια του οχήματος και του πληρώματος

Καλογερίδης, Ιωάννης

Τα σημερινά προηγμένα συστήματα ελέγχου των αυτοκινήτων έχουν απαίτηση ενός μεγάλου αριθμού σημάτων εισόδου "έξυπνων" αισθητήρων, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις συμπεριφοράς και αξιοπιστίας των αυτοκινήτων. Αυτοί οι αισθητήρες πρέπει να έχουν υψηλές προδιαγραφές, συστήματα προστασίας και αυτοδιάγνωσης, σε συνδυασμό με πάρα πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής. Σήμερα η εξέλιξη του αυτοκινήτου είναι μια συνεχής εξέλιξη της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας: Φρένα, ενεργητικές αναρτήσεις, συστήματα cruise control με ραντάρ για να κρατούν σταθερή την προκαθορισμένη απόσταση από τα προπορευμένα οχήματα επιταχύνοντας και φρενάροντας το όχημα αυτόματα, φώτα, ανιχνευτές ύπνου, εργονομικά καθίσματα, ζώνες ασφαλείας, αερόσακοι, αυτόματη ενεργοποίηση αλαρμ, ενημέρωση για ακούσια αλλαγή λωρίδας είναι μερικά από αυτά. Στα πλαίσια τής προσπάθειας αύξησης της οδικής ασφάλειας και μείωσης των ατυχημάτων αναπτύχθηκαν και συνεχίζονται να αναπτύσσονται σειρά προηγμένων συστημάτων υποστήριξης του οδηγού, όπως ειδικές κάμερες και ραντάρ εντοπισμού εμποδίων, συστήματα πληροφόρησης, καθοδήγησης και εύρεσης διαδρομής κ.λ.π. Χάρη στη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός τέτοιων συστημάτων τα τελευταία χρόνια. Η σημαντική μάλιστα μείωση του κόστους τόσο του εξοπλισμού όσο και των σχετικών τηλεματικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα την επέκτασή τους και στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού και κόστους. Για να ανταποκριθούμε επιτυχώς στον απρόβλεπτο κόσμο μας, είναι απαραίτητη η απόκτηση σωστών πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν στη μεταβολή της θέσης διάφορων εξαρτημάτων, στην κίνηση αξόνων, στην πίεση και στη θερμοκρασία υγρών και αερίων σε συστήματα του αυτοκινήτου, στην ταχύτητα κίνησης, στη σύσταση των καυσαερίων κλπ. Η τεχνολογία στην κατασκευή αισθητήρων εξελίσσεται ραγδαία. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί διαφορετικού τύπου αισθητήρες, που μπορεί να δώσουν πληροφορίες για το ίδιο μέγεθος. Πάντοτε όμως επικρατούν οι αισθητήρες, που έχουν τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, μεγάλη αντοχή και βέβαια την πιο προσιτή τιμή.

Thesis
NonPeerReviewed

Αυτοκίνητα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.