Με την παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται προσπάθεια να αναλυθούν οι μέθοδοι τυποποίησης και συντήρησης των ροδάκινων αλλά και να επισημανθεί η αναγκαιότητα αυτών στη σύγχρονη εμπορία. Το ροδάκινο, ως ευπαθές προϊόν, απαιτεί ολοκληρωμένη αντιμετώπιση με την εφαρμογή της κατάλληλης γνώσης και τεχνολογίας σε όλα τα στάδια.
Στην αρχή παρουσιάζονται η κατανομή της ροδακινιάς και η καλλιέργεια αυτής. Αναφέρονται περιγραφικά οι ποικιλίες της ροδακινιάς που χρησιμοποιούνται σήμερα και αναλυτικά τα κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας. Στο κεφάλαιο της τυποποίησης αναλύονται οι κανόνες, οι αρχές, τα όρια, οι κατηγορίες και τα κριτήρια. Στην συνέχεια ακολουθεί η συσκευασία, η πρόψυξη, η μεταφορά και τα πλεονεκτήματα, το κόστος εμπορίας και οι προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη τυποποίηση. Στην συντήρηση των ροδάκινων, αναπτύσσονται από τις βασικές μέθοδοι και τις βασικές αρχές λειτουργίας έως και τα ανώτατα και κατώτατα όρια, τα συστήματα ασφάλειας και τις φυσιολογικές ανωμαλίες που προκύπτουν απ’ την συντήρηση.